Gepubliceerd op 5 July 2024 om 09h23
Door Damien Malvetti

Ga je met de auto op vakantie? Hier zijn een paar tips om je reis goed voor te bereiden

Het is zover! De zomervakantie is begonnen en velen van ons zullen de auto kiezen om naar hun vakantiebestemming te gaan. Voordat je aan een lange reis begint, soms duizenden kilometers in zomerse temperaturen, is het een goed idee om je voertuig goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat het perfect in orde is om onaangename verrassingen te vermijden. Caroline Ameloot van Carglass België schetst een aantal punten die je moet controleren, evenals enkele verkeersregels waarmee je in bepaalde landen rekening moet houden.

Vul alle vloeistoffen bij

Er zijn 4 vloeistoffen die absoluut gecontroleerd moeten worden: motorolie, ruitenvloeistof, koelvloeistof en remvloeistof. “Voldoende motorolie is vooral belangrijk als je van plan bent lange afstanden te rijden. Ruitensproeiervloeistof is belangrijk voor een goed zicht – na vele uren op de weg kan je voorruit erg vuil zijn. Koelvloeistof is cruciaal, vooral in de zomer als je naar een erg warme bestemming gaat. Je kunt het het beste bijvullen als de motor is afgekoeld. Tot slot zorgt de remvloeistof voor de kracht van het rempedaal. Het is dus essentieel om dit te controleren voordat je vertrekt.

Laat je remmen controleren

“Je moet je remmen sowieso regelmatig controleren, maar het wordt nog belangrijker als je van plan bent om in de bergen te rijden. Dan hebben je remmen het het moeilijkst om zich aan te passen.”

Controleer je bandenspanning

“Een te zachte band warmt sneller op, waardoor het risico op barsten toeneemt. Aan de andere kant verminderen banden met een te hoge spanning het contact met de weg en neemt de bandenslijtage toe. Als je de bandenspanning zelf wilt controleren, zoek dan de juiste bandenspanning op in de handleiding van je wagen en stel de bandenpomp in op de vereiste spanning. Als je auto volgeladen is voor de vakantie, kan de bandenspanning iets hoger zijn.”

Zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur en documenten bij je hebt

“Als je pech krijgt op de weg, zorg er dan voor dat je de belangrijkste spullen bij de hand hebt. Denk aan een gevarendriehoek, een reservewiel of een sleepkabel. En vergeet niet om belangrijke documenten mee te nemen, zoals geldige voertuigdocumenten, het Europese schadeformulier en de groene kaart.”

“Als je in het buitenland schade hebt aan een autoruit, kun je in bijna elk Europees land gemakkelijk een beroep doen op onze diensten. In de meeste Europese landen hoef je niets te betalen als je verzekerd bent tegen ruitbreuk en wij regelen al het papierwerk voor je. Je kan zelfs gewoon contact opnemen met de Belgische klantendienst van Carglass.”

Een paar verkeersregels waar je op moet letten voordat je de grens oversteekt

Cyprus: niet eten of drinken achter het stuur – zelfs geen water

“Op Cyprus is het verboden om te eten of te drinken achter het stuur, ook alcoholvrije dranken en zelfs water. Als je deze wet overtreedt, riskeer je een boete van 85 euro. Temperaturen van meer dan 30 graden zijn niet ongewoon op Cyprus in de zomer, dus vergeet niet om veel water te drinken voor je roadtrip.”

Spanje: rijden zonder shirt verboden

“Ondanks de hoge temperaturen is het verboden om met ontbloot bovenlijf te rijden in Spanje. Het is ook verboden voor passagiers. Volgens de Spaanse wet kan de veiligheidsgordel tegen je huid schuren en letsel veroorzaken. Boetes variëren van €80 tot €200”.

Spanje: 50% korting als je een boete binnen 20 dagen betaalt

“Als je in Spanje een boete krijgt, kun je die het beste zo snel mogelijk betalen. Als je een boete binnen 20 dagen betaalt, hoef je maar de helft van het bedrag te betalen.

Denemarken: Verplichting om te controleren of er iemand onder de auto zit voordat je wegrijdt

“De prijs voor de meest ongebruikelijke verkeersregel gaat naar Denemarken, waar bestuurders verplicht zijn om te controleren of er mensen of dieren onder hun auto zitten voordat ze wegrijden. Blijkbaar hebben de Denen deze verplichting ingevoerd omdat kinderen of dieren zich soms onder auto’s verstoppen.”

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels