Gepubliceerd op 18 February 2025 om 14h37
Door Kevin Kersemans

Qbus lanceert merkonafhankelijke laadpleinoplossing

Het Belgische technologiebedrijf Qbus heeft een slim energiebeheerssysteem ontwikkeld waarmee bedrijven het laden op een parkeerterrein slim kunnen aansturen. De Luqas Charging Hub werkt bovendien lokaal en is merkonafhankelijk, waardoor het systeem compatibel is met de meeste laadpalen op de markt.

Sinds 1 januari 2025 zijn bedrijven verplicht om op hun parkeerterrein laadpunten te voorzien. Dat betekent dat ze naast installatiekosten ook extra energiekosten hebben. Om de factuur onder controle te houden, heeft technologiebedrijf Qbus een slim energiebeheerssysteem ontwikkeld waarmee bedrijven het laden op een parkeerterrein slim kunnen aansturen. “Onze Luqas Charging Hub geeft bedrijven de volledige controle over hun energieverbruik, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan”, stelt managing director Tom Vanden Bussche.

Technologiebedrijf Qbus uit Erpe-Mere maakt al 25 jaar werk van slimme oplossingen die gebouwen comfortabeler en energie-efficiënter maken. Aanvankelijk ging het vooral om domotica, vandaag richt het bedrijf zich nadrukkelijk ook op slim energiebeheer. “De stijgende elektriciteitsprijzen, de opmars van zonnepanelen en elektrische voertuigen en de invoering van het capaciteitstarief dwingen iedereen om zijn energieverbruik grondig te bestuderen”, legt Vanden Bussche uit. “Daar hebben wij een slimme oplossing voor ontwikkeld die gebruikers niet alleen controle geeft over hun energieverbruik, maar hen ook helpt kosten te besparen.”

Kosten onder controle houden

In 2023 bracht Qbus al de slimme energiemanager Luqas op de markt. Die regelt en visualiseert alle energiestromen in een woning. “Maar we merkten dat ook bedrijven steeds meer inzicht willen in hun energieverbruik en hun energiekosten beter onder controle te houden. Daarom lanceren we vandaag de Luqas Charging Hub, een energiebeheersysteem voor parkeerterreinen. Immers, bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen zijn voortaan verplicht om op hun terrein minstens twee laadpunten te voorzien”, gaat Tom verder.

Die verplichting komt boven op de talrijke kosten waarmee bedrijven vandaag al te maken hebben. Zo worden sinds de invoering van het nieuwe capaciteitstarief onverwachte pieken in het energieverbruik doorgerekend op de energiefactuur. “Maar met onze technologie kan je die pieken onder controle houden”, vult business manager Nick De Plus aan. “Zo wordt het mogelijk om het beschikbare vermogen slim aan te sturen en gelijkmatig te verdelen. Daarbij moet de bestaande elektriciteitsaansluiting niet noodzakelijk verhoogd worden.”

Slim, merkonafhankelijk en futureproof

Op die manier zorgt Qbus er dus voor dat bedrijven hun energie optimaal gaan benutten. De oplossing werkt bovendien lokaal en is merkonafhankelijk, waardoor ze compatibel is met de meeste laadpalen op de markt. “Het is een uiterst betrouwbare oplossing, zonder gedoe met specifieke merken of platformen,” gaat Tom verder. “Bovendien zijn er geen ingrijpende werken nodig. Binnen een uur is de module geïnstalleerd en zetten we je op weg, klaar om mee te groeien met het steeds sneller veranderende energielandschap.”

Kevin Kersemans

Kevin Kersemans, redacteur van dit artikel

Kevin Kersemans is autojournalist met al enkele decennia ervaring op de teller. Zijn passie voor auto's en alles op wielen heeft hij al van kindsbeen af. Voor link2fleet volgt hij vooral de auto-actualiteit en test hij nieuwe modellen.
Dit artikel gaat over: News , Brandstof- en energiebeheer

Gelijkaardige artikels