Gepubliceerd op 24 September 2024 om 17h24
Door Michel Willems - Mobilitas

Update Vlaamse aankooppremie elektrische voertuigen

Wie de regels leest rond de criteria voor het bekomen van de Vlaamse aankooppremie voor elektrische voertuigen zal merken dat niet alle financieringsvorm worden beschreven . Wij analyseren de laatste stand van zaken en verduidelijken enkele specifieke regels.

© ||||

We herhalen dat de aankooppremie geldt zowel voor particulieren als voor zelfstandigen en vrije beroepen in eigen naam. Het maakt niet uit of het voertuig al dan niet voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt. Het voertuig moet zijn ingeschreven op een adres in het Vlaamse Gewest en dit “gedurende minstens 3 jaar na ontvangst van de premie”. Het voertuig moet minstens 3 jaar in het bezit blijven van de aanvrager, of zijn erfgenaam of rechtsopvolger.

Het premiebedrag wijzigt niet voor leveringen in 2025.

Om recht te hebben op de aankooppremie moet men een bestelbon, een factuur en een betalingsbewijs kunnen voorleggen. Maar niet alle toegelaten financieringsvormen worden uitvoerig beschreven. De Vlaamse administratie is wel duidelijk met betrekking tot zogenoemde rentingformules. Als aanvrager moet men eigenaar zijn van het voertuig. Bij renting of (private) leasing gaat de eigendom niet automatisch over naar de leasingnemer. In de meeste gevallen wordt men als leasingnemer pas eigenaar  van het voertuig nadat men de koopoptie heeft gelicht bij de beëindiging van de leasing- of rentingovereenkomst. De Vlaamse administratie besluit daaruit dat personen met een zero-emissievoertuig aangeschaft via bovenstaande formules van leasing of renting  niet in aanmerking komen voor de aankooppremie. Klassieke bankfinanciering is altijd mogelijk. Onlangs bevestigde de Vlaamse Administratie dat zogenoemde “ballon kredieten” ook in aanmerking komen. Hierbij wordt gestart met een aanbetaling (bijv. 20%) en vervolgens zeer lage maandelijkse betalingen. Op het einde van de looptijd dient men een (vrij hoog) saldo te betalen. Het zero emission voertuig dient altijd te worden ingeschreven op naam van een natuurlijke persoon. Onder die voorwaarden kan de aankooppremie ook gelden. Er is wel nog een controle achteraf. Het voertuig moet minstens drie jaar in bezit blijven van de persoon die de aanvraag indiende.

Budgetbeperking

Vandaag overschrijdt het aantal aangevraagde premies voor de aankoop van elektrische voertuigen door particulieren en zelfstandigen al ruim het oorspronkelijk budget van 20 miljoen euro dat aanvankelijk was voorzien. Het kabinet van Lydia Peeters bevestigde dat er tot nu toe al voor meer dan 35 miljoen euro aan subsidies werd aangevraagd. Dat betekent dat dit jaar minstens 7.000 Vlaamse particulieren of zelfstandigen een elektrische auto hebben gekocht. Het blijft de bedoeling dat alle correct ingediende aanvragen in 2024 uiteindelijk zullen uitbetaald worden.

Michel Willems - Mobilitas

Michel Willems - Mobilitas, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Tax & Legal

Gelijkaardige artikels