link2fleet: Bijna geen reizen meer en de meerderheid van de auto’s die gewoon thuis geparkeerd staan, het klinkt als een rampenscenario voor een bedrijf als het uwe?
Bruno de Thibault: De crisis heeft in de eerste plaats gevolgen gehad voor de activiteit ‘Bijstand en Reisverzekeringen’ van Touring. Op korte termijn verwachten we dat de grenzen tussen 15 en 30 juni geleidelijk zullen opengaan. Toch zal het aantal gezinnen dat op vakantie vertrekt beperkt blijven. We verwachten vooral autoreizen naar de buurlanden. Daarmee zullen we onze commerciële activiteit voor bijstand in het buitenland kunnen heropstarten, want vandaag ligt die volledig stil.
Ook onze Pechbijstand heeft de gevolgen gevoeld. We zagen 30 procent minder activiteit dan wat we tijdens deze periode gewoon zijn als er geen lockdown is. Sinds fase 1B van de exit uit de lockdown stellen we wel vast dat het aantal tussenkomsten stijgt, in de eerste plaats voor batterijproblemen. Sinds 18 mei liggen onze activiteiten nog maar 10 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
l2f: Hebben jullie tijdens deze crisis bijzondere maatregelen getroffen?
BDT: We hebben alles in het werk gesteld om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen. Iedereen heeft van thuis uit gewerkt en onze wegenwachters werden met beschermend materieel uitgerust. Touring heeft ook zijn solidariteit willen tonen met de slachtoffers en vooral met de mensen die op de frontlijn staan en die zich op hun werkplek aan het virus blootstellen. Daarom heeft Touring sinds 19 mei een gratis oproepnummer gelanceerd (0800 24 0 24) dat er uitsluitend is voor zorgpersoneel zodat we iedereen die zorg draagt voor besmette mensen een gratis bijstand met voorrang kunnen bieden. Meer dan 500 verpleegkundigen en artsen konden deze gratis dienst al gebruiken.
l2f: Alle experts lijken het erover eens dat niets meer wordt zoals voordien op het vlak van mobiliteit. Wat is uw visie?
BDT: Voor de luchtvaartsector valt een terugkeer naar de normale toestand niet te verwachten voor 2023. De liefde voor het reizen zit echter in het Belgische DNA ingebakken en wij zullen blijven op vakantie gaan, al zal dat ongetwijfeld op een andere manier gebeuren. De komende jaren zullen reizen binnen Europa en met de auto een groter volume innemen. In België zal het wantrouwen tegenover het openbaar vervoer (contact met andere reizigers) leiden tot meer verplaatsingen met de eigen wagen, meer carpooling en meer fietsritten. Dat biedt uiteraard kansen voor een bedrijf als Touring, dat verzekeringen en bijstand aanbiedt voor alle transportmiddelen.