Hoge brandstofkosten en onveilige situaties
Een (te) zachte band heeft een breder oppervlak en daardoor meer weerstand. Dit heeft als gevolg dat de brandstofkosten stijgen. Naast het benzineverbruik slijt het rubber veel sneller. Daarnaast kunnen zachte banden gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. De kans op een klapband is groot en de auto gaat er slecht van sturen. Ook voor banden die te hard zijn opgepompt geldt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wegligging en de remweg van je auto en het slijtageverloop van de banden.
Elke twee maanden controleren
Om veilig op weg te zijn, is het aan te raden om de bandenspanning van een auto elke twee maanden te controleren en indien nodig op te pompen. Dit geldt voor winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Dit zorgt voor meer grip op de weg en dus een veiligere en comfortabele situatie. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor een gunstiger brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Dat scheelt fors in de kosten en het is beter voor het milieu.
Laag bandenbewustzijn
Nog opmerkelijk is dat bijna 9% van de gecontroleerde wagens in ons land de afgelopen drie maanden een lekke band heeft gehad. In Nederland, waar een gelijkaardig onderzoek plaatsvond bij 1.678 wagens, is dat nog geen 4%. Dat zegt wellicht iets over de staat van de Belgische wegen en banden. Bovendien reed maar liefst 12% van de gecontroleerde voertuigen in België – in september – nog steeds met winterbanden.
Marketing Communicatie Manager Koen van Hamburg: “Deze cijfers laten zien dat het bandenbewustzijn nog veel te wensen over laat. Zonde, want met de juiste bandenspanning en goed profiel is het een stuk veiliger en duurzamer op onze wegen. Het is dan ook van belang om dit blijvend onder de aandacht te brengen.” Profile maakt automobilisten de komende weken bewust van het belang van veilige banden middels een radiocommercial in ons land. Zij kunnen bij één van de Profile-vestigingen terecht voor een gratis profielmeting en een bandencontrole.
* Onderzoek uitgevoerd op 27 september 2021 bij 1.487 personenauto’s op 11 plaatsen in België, met name bij winkelcentra en bioscopen in Anderlecht, Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt, Knokke, Leuven, Luik en Schaarbeek.