Gepubliceerd op 15 March 2022 om 14h23
Door Damien Malvetti

Alfa Romeo zet de toon voor zijn toekomst met de Tonale

Alfa Romeo is de laatste jaren nogal stil geweest. Het gamma is teruggebracht tot twee modellen, de Giulia berline en de Stelvio SUV. Nu Alfa Romeo in de schoot van Stellantis is opgenomen, zal het kunnen profiteren van de platformen en technologieën van de groep om een nieuw modellenoffensief te lanceren en vooral zijn elektrificatiestrategie. De nieuwe SUV Tonale zet duidelijk de toon voor deze nieuwe strategie.

|||
||| © |||

De Alfa machine is opnieuw gelanceerd. Met deze Tonale introduceert het merk zijn nieuwe imago en kondigt het zijn ambities aan: tegen 2030 zal het elk jaar een nieuw model lanceren. En elektrificatie zal onvermijdelijk op de agenda staan.

Enkele dagen geleden kon link2fleet een voorsmaakje geven van het eerste project in deze nieuwe strategie: de Tonale SUV, die in het gamma net onder de Stelvio gepositioneerd zal worden. Qua design volgt de Tonale grotendeels de lijnen van het concept dat op de 2019 Geneva Motor Show werd gepresenteerd. Hoewel hij zijn verwantschap met de Stelvio en de Giulia en zijn Italiaanse oorsprong niet verloochent, is hij iets minder agressief met zijn algemene lijnen die ronder zijn. De bijzondere vorm van de voor- en achterlichten, met de nieuwe lichtsignatuur van het merk, is opmerkelijk, terwijl de velgen een onmiskenbare herinnering zijn aan de geschiedenis van Alfa Romeo.

Met Amazon Alexa

Binnenin speelt de Tonale de sobere kaart, maar voegt hij een 10,25″ scherm toe aan de bovenkant van de middenconsole en digitaliseert hij het instrumentenpaneel.

Het centrale scherm kan worden aangepast met widgets, integreert connectiviteit via Apple CarPlay en Android Auto, Alfa Romeo’s connected services en bovenal de mogelijkheid om Amazon Alexa te gebruiken. Het verbonden systeem biedt ook toegang tot de onderhouds- en reparatiegeschiedenis van het voertuig.

De afwerking is goed, hoewel sommige onderdelen nog van hard plastic zijn. We hebben nog geen kans gehad om met de Tonale te rijden, maar de experts van Alfa Romeo hebben ons een dynamische auto beloofd die de naam Alfa waardig is, met McPherson-vering, directe en precieze besturing en de mogelijkheid om het dempingsniveau aan te passen voor een beter comfort en een betere wegligging.

MHEV en PHEV op het programma

Met deze Tonale zet Alfa zijn eerste stappen in de elektrische wereld, maar op een schuchtere manier. Er staat geen volledig elektrische versie op het programma, maar wel mild-hybride en hybride versies. De mild-hybride versie combineert een 1,5 liter benzinemotor met een 48 volt elektromotor en ontwikkelt een vermogen van naar keuze 130 of 160 pk. In de PHEV-versie combineert het merk een 1,3-litermotor met een elektrische motor op de achteras voor een totaal vermogen van 275 pk (32 g/km bereik tussen 60 en 80 km). Ten slotte is ook een dieselversie met 130 pk en een automatische versnellingsbak gepland. De auto zal in juni in de verkoop gaan, met prijzen vanaf 39.000 euro.

 

 

 

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Invoerders & Constructeurs , Voertuigen

Gelijkaardige artikels