Gepubliceerd op 28 April 2022 om 15h14
Door Damien Malvetti
Gelinkte experten :

18.984 werknemers fietsten naar het werk voor de campagne #ikfietsnaarhetwerk

Op 28 april vond de nationale #ikfietsnaarhetwerk-dag plaats. De fietsleasemaatschappij Cyclis Bike Lease moedigt met deze actie jaarlijks alle werknemers aan om massaal naar het werk te fietsen. Zo kunnen degene die dat extra duwtje nodig hebben, een dag de fiets nemen voor het woon-werkverkeer. Werknemers die thuiswerken, maken voor of na hun werkdag een symbolische rit zodat ze toch hun dagelijkse dosis beweging hebben. Deelnemers kunnen zich vandaag nog tot 23u59 inschrijven via de website www.ikfietsnaarhetwerk.be. Momenteel staat de teller op meer dan 18.984 fietsers. Goed voor 421.620 minder kilometers met de auto.

Voor iedere deelnemer een euro

#ikfietsnaarhetwerk steunt voor het derde jaar op rij de vzw Habbekrats, een kleurrijke organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen en jongeren in België.

In totaal zijn er 17 huizen in België waar jongeren terecht kunnen voor vriendschap, warmte, avontuur en hulp. Chris Van Leysebetten, bezieler van Habbekrats: “Iedereen weet dat er in ons land veel kwetsbare kinderen zijn. Wij proberen vroeg in dat proces in te grijpen zodat we heel veel impact kunnen hebben op hen en veel moeilijkheden kunnen voorkomen.”

Valentina Cani van Cyclis Bike Lease: “Wij hebben een duurzame relatie met Habbekrats omdat zij net als ons zoveel mogelijk mensen willen gelukkig maken.”

Alle deelnemers van #ikfietsnaarhetwerk kunnen een steentje bijdragen door bij de inschrijving hun fietsvergoeding van die dag of hetgeen zij besparen aan brandstof te doneren. Bedrijven kunnen Habbekrats een extra hart onder de riem steken door een vrije gift te doen. Met het ingezameld bedrag zal Habbekrats haar trefpunten nog meer inrichten als een echte thuis met sport- en spelmogelijkheden. Momenteel staat de teller op meer dan €12.850. Cyclis legt zo’n €6000 bij zodat het ingezameld bedrag gelijk is aan het aantal deelnemers. Voor iedere deelnemer een euro dus.

 

#ikfietsnaarhetwerk in cijfers

Als we kijken naar het aantal deelnemers per provincie, is Antwerpen dé fietsprovincie bij uitstek met maar liefst 5150 deelnemers. Oost-Vlaanderen telt momenteel 4493 deelnemers en wordt opgevolgd door West-Vlaanderen met 4033 fietsers. In het Limburgs fietsparadijs stappen 2620 werknemers vandaag op de fiets. In Vlaams Brabant zijn ze met 1913 en in totaal fietsen 177 Brusselaars mee.

Ook dit jaar konden thuiswerkers zich inschrijven. In totaal werkte 5% van de deelnemers van thuis uit. Deze deelnemers maakten een fietsrit voor of na het werk zodat ze toch hun dagelijkse dosis beweging gehad hebben.

En er zitten ook heel wat diehard fietsers tussen. Zo fietst 8% van de deelnemers zelfs meer dan 50 km op de #ikfietsnaarhetwerk-dag.

 

Fietsen verandert je leven

Dimitrie Ducoulombier, deelnemer van #ikfietsnaarhetwerk, maakte na het overlijden van zijn mama een enorme klik: hij ging gezonder eten en startte met fietsen. Het resultaat? Hij verloor maar liefst de helft van zijn lichaamsgewicht.

“Sporten deed ik niet,” vertelt Dimitrie, “maar beginnen met fietsen is het beste wat me overkwam. Ritten van 24 km werden al snel 10 0km. Ik woog plots geen 160kg meer, maar slechts de helft.”

Dimitrie legde op twee jaar tijd 30.000 kilometer af. Dit door elke dag naar het werk te fietsen en in het weekend een langere tocht te maken. Nu zijn vrouw ook een fiets gekocht heeft, worden die weekendritjes steeds leuker.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels