Slimme bandenkeuze, proactief onderhoud en een actieve opvolging van bandenspanning zorgen bijvoorbeeld voor 30% minder kans op pech onderweg, 5% minder brandstofgebruik en 10% minder slijtage.
Door deze maatregelen, in combinatie met geavanceerde datamodellen, en afhankelijk van het koppelen van bandensystemen aan een oplossing voor wagenparkbeheer zoals Webfleet, kunnen banden zelfs leiden tot minder boetes, minder tijdverlies én een betere restwaarde van voertuigen. Uiteraard staan of vallen al deze voordelen met de acties die wagenparkbeheerders nemen op basis van de inzichten die zij verkrijgen omtrent de banden van hun voertuigen.
Bandenspanningscontrolesysteem
Systemen voor de controle van bandenspanning (tire pressure monitoring systems, TPMS) meten onder andere de luchtdruk en temperatuur van de banden. Dit is onmisbaar voor het verbeteren van de prestaties en levensduur van banden. De koppeling van TPMS aan fleetmanagementsoftware brengt deze gegevens naar het cloudgebaseerde beheerdashboard van de wagenparkbeheerder. Wanneer er iets abnormaals gedetecteerd wordt, geeft TPMS meteen een waarschuwing in dit dashboard. Heeft een voertuig te zachte banden? Dan krijgen zowel de wagenparkbeheerder als de bestuurder van het voertuig een waarschuwing.
Een stap verder dan het meten van data, is het delen van data en inzichten. Denk bijvoorbeeld aan het continu meten van de staat en kwaliteit van het wegdek, via de banden. Die kennis is van onschatbare waarde voor logistiek managers, die op basis daarvan veilige en comfortabele ritten voor hun chauffeurs kunnen uitstippelen. Door deze data ook te delen met wegbeheerders, kunnen zij sneller actie ondernemen en de kosten van wegwerkzaamheden met wel 25% verminderen.
De keuze voor de juiste banden en de systemen om deze te onderhouden én ervan te leren, draagt bij aan de mobiliteit van morgen en bedrijven plukken daar de vruchten van doordat optimale controle over het brandstofverbruik en de staat van de banden kosten bespaart en uitstoot vermindert.