Gepubliceerd op 3 September 2024 om 14h14
Door Damien Malvetti

Ontdek onze kandidaten voor de Start-up of the Year award 2024

Opladen op kantoor, thuis of langs de openbare weg, laadinfrastructuur, alternatieve mobiliteit, rijopleiding… start-ups hebben geen gebrek aan ideeën om nieuwe producten en diensten op basis van elektrische of alternatieve mobiliteit te lanceren. Wie volgt Annie Where op, de winnaar van de link2fleet fleet & mobility start-up award  in 2023? Hier zijn de kandidaten!

Qui succédera à AnnieWhere, vainqueur en 2023?
Qui succédera à AnnieWhere, vainqueur en 2023? © |||||||||||||

Blossom: Slim thuis opladen, voor iedereen

Blossom, gelanceerd door operator Telenet, richt zich exclusief op bedrijven en biedt een innovatieve all-in oplossing voor het installeren van oplaadpunten bij werknemers thuis en het intelligent beheren van het opladen van EV’s. Via dit platform kan de wagenparkbeheerder een werknemer uitnodigen die recht heeft op de installatie van een oplaadpunt bij hem thuis. Daarna beslist de medewerker zelf over elke fase, zonder dat de wagenparkbeheerder tussenbeide hoeft te komen: van de informatie die nodig is om het oplaadpunt te kiezen tot de afspraak voor de installatie en zelfs de laadoplossingen onderweg.

Voor de werking werkt Blossom samen met verschillende partners die gespecialiseerd zijn in de levering van oplaadpunten, het beheer van laadsessies en de intelligente besturing van het oplaadpunt.

Het platform biedt een interface voor werknemers waarmee ze hun verbruik kunnen opvolgen en hun terugbetalingen voor elektriciteit kunnen beheren. De werkgever kan de aanvragen en het verbruik van zijn werknemers controleren.

Blossom houdt ook rekening met de aanwezigheid van zonnepanelen thuis, of het beste moment om op te laden, om het piekverbruik te verminderen en een explosie van de elektriciteitsprijzen als gevolg van het capaciteitstarief te vermijden.

EVChargeKing: De kabelkoning en zijn draagbare terminal

EVChargeKing heeft van laadkabels voor elektrische wagens zijn specialiteit gemaakt. Op zijn website verkoopt de Belgische start-up alle bestaande soorten kabels, maar ook adapters en accessoires die kunnen worden gebruikt om EV’s op te laden. Het bedrijf biedt ook een assortiment kabels speciaal voor Tesla-voertuigen.

Maar dat is niet alles. EVChargeKing wil ook een revolutie teweegbrengen in de wereld van het opladen met zijn innovatieve concept voor oplaadpunten. Het heet  ETAPpro en is een veelzijdige laadoplossing die speciaal ontworpen is voor fleetbeheer en biedt door zijn mobiel karakter twee belangrijke voordelen. Ten eerste blijft het eigenaarschap van de lader altijd bij de fleetowner en biedt het flexibiliteit bij werknemers die verhuizen of voor bedrijven met een dynamische personeelsbestand. Ten tweede biedt de ETAPpro een unieke 24-uur omruilservice, waarbij een defecte lader binnen een dag wordt vervangen zonder onderbreking van de laadgeschiedenis of instellingen.

De ETAPpro is ook volledig compatibel met alle gangbare stopcontacten, voertuigen en laadplatformen, maar onderscheidt zich door zijn multi-CPO-functionaliteit. Dit betekent dat de lader, zonder deze publiek te  stellen, moeiteloos kan werken met meerdere laadpassen van verschillende providers, wat zorgt voor maximale flexibiliteit voor gebruikers.

Via een intuïtieve smartphone-app kun je laadsessies beheren, het laadvermogen afstemmen op het elektriciteitsnet, piekverbruik beheren en optimaal profiteren van zonne-energie. Bovendien kunnen meerdere ETAPpro-stations met elkaar communiceren voor een efficiënte werking binnen bedrijven.

HertLease: Premium leasemaatschappij

“Bij HertLease onderscheiden we ons als dé one-stop-shop voor operational lease door ons unieke leasingconcept te combineren met een persoonlijke, hands-on aanpak. We ontzorgen onze klanten volledig, zodat zij zich kunnen richten op hun kernactiviteiten.

Onze aanpak biedt dubbele voordelen: gedurende het contract genieten klanten van aanzienlijke fiscale voordelen en aan het einde profiteren ze van onze exclusieve Return on Investment-formule. Ons aanbod is flexibel en op maat, waarbij u zelf bepaalt welke diensten, zoals verzekering, onderhoud en bandenservice, worden opgenomen.

Daarnaast zijn we actief in fietsleasing via ons merk Bike4you en in de verkoop van tweedehandswagens onder het merk New4you.”

Izibill: De box die van elk stopcontact een oplaadpunt maakt

Stel je voor dat je bent uitgenodigd bij een vriend en dat je absoluut je elektrische wagen moet opladen om na het feestje thuis te geraken, maar je vrienden hebben geen oplaadpunt. Je zou natuurlijk je auto kunnen opladen via een traditioneel stopcontact, maar hoe bereken je de gebruikte energie en hoe betaal je de gastheer of gastvrouw op de juiste manier terug voor de gebruikte elektriciteit?

Dankzij de izibill-kit van The eCloud Company, bestaande uit een chip in de vorm van stickers (izichip) en een kastje (izibox) gekoppeld aan een smartphone-applicatie, is deze vraag niet langer aan de orde. Het maakt niet uit waar je bent of welk stopcontact je hebt, je hoeft alleen maar de izichip-chip in het stopcontact te steken en de izibox aan te sluiten, die je kunt activeren met de speciale smartphone-app.

Zodra de box is aangesloten, hoeft u alleen nog maar uw voertuig aan te sluiten op het stopcontact van de box, die de hoeveelheid verbruikte elektriciteit voor het opladen zal registreren en automatisch de eigenaar van het stopcontact zal terugbetalen, rekening houdend met het CREG-tarief.

Met izibill besparen gebruikers niet alleen op de kosten voor het installeren van een oplaadpunt of het afsluiten van een abonnement, ook het gebruiksgemak is ongeëvenaard. Iedereen die bezoek krijgt van vrienden, familie of collega’s met een elektrische wagen kan zijn stekker aanbieden als oplaadpunt.

De izibill-app geeft klanten direct toegang tot de geschiedenis van hun laadsessies en de terugbetaalde bedragen.

Troom: Uw privéchauffeur op aanvraag

Troom is niet zomaar een taxidienst. De Genkse start-up biedt een privéchauffeursdienst voor al je reisbehoeften, van zakenreizen naar de luchthavens van het land, tot valet parking en pendeldiensten. Wat Troom zo speciaal maakt, is dat de chauffeur gebruikmaakt van jouw eigen auto. Tijdens je afspraak kan hij bijvoorbeeld ook zorgen voor het wassen van je auto of het opladen van je EV bij een oplaadpunt, en je na afloop weer ophalen. Dat bespaart je allemaal tijd.
Natuurlijk betaal je de chauffeur pas als hij jouw voertuig in ontvangst heeft genomen. De tarieven worden per uur vastgesteld en zijn afhankelijk van het type abonnement (Goud, Zilver of Brons) met een uurtarief en een tarief per afgelegde kilometer.
Troom werkt voornamelijk met studenten, die worden ingehuurd om de ritten te maken, en biedt een smartphone applicatie om het boeken van een chauffeur te vergemakkelijken.
Troom is ook de ideale oplossing als je wilt voorkomen dat je na alcoholgebruik weer de weg op moet, bijvoorbeeld na een restaurant of een zakelijke afspraak met een klant.

WeNow: Betrek uw bestuurders bij het verminderen van uw CO2-voetafdruk

Het verminderen van de CO2-voetafdruk van wagenparken is de afgelopen jaren een van de grootste uitdagingen geworden voor wagenparkbeheerders. Maar hoe bereik je effectieve resultaten en hoe houd je die op de lange termijn in stand? WeNow werkt samen met bedrijven om beweging te krijgen op het gebied van mobiliteit via twee initiatieven: online e-learning en webinars om het bewustzijn te vergroten en training te geven, en een geïntegreerde oplossing om bestuurders te ondersteunen bij hun dagelijkse ritten.

Bedrijven kunnen thema’s kiezen uit een catalogus op basis van hun prioriteiten en budget.

Om het rijgedrag van werknemers te monitoren en analyseren, gebruikt WeNow een geconnecteerde oplossing – zonder geolocatie. Het verzamelt gegevens en stelt voor elke bestuurder een programma op maat op om het rijgedrag te verbeteren, het brandstofverbruik te verminderen en de levensduur van de batterij van de EV te optimaliseren.

Om werknemers aan te moedigen mee te doen aan het spel, baseert WeNow zijn techniek op gaming, waarbij werknemers individueel of in teams worden uitgedaagd.

De WeNow-oplossing kan rechtstreeks op het voertuig worden aangesloten, zonder dat er een kastje nodig is.

WeNow lanceerde zijn activiteiten eerst in Frankrijk voordat het enkele maanden geleden de Belgische markt betrad. Meer dan 150 grote bedrijven hebben al hun vertrouwen gesteld in de oplossing en een gemiddelde vermindering van 15% van hun CO2-uitstoot geregistreerd.

De verkiezing

Dit jaar dingen zes start-ups mee naar de titel link2fleet fleet & mobility start-up of the year. De 6 kandidaten worden uitgenodigd om hun project in 2 minuten voor te stellen op het podium tijdens de link2fleet forum & awards-avond. Het publiek in de zaal krijgt dan de kans om live te stemmen via een online platform voor het meest innovatieve project, of in ieder geval het project dat het beste beantwoordt aan de behoeften van wagenpark- en mobiliteitsmanagers.

Nog niet geregistreerd voor deelname aan het link2fleet forum & awards 2024? Klik op de afbeelding om te registreren:

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels