Gepubliceerd op 4 January 2022 om 09h52
Door Michel Willems - Mobilitas

Belastingvrije fietsvergoeding verhoogt tot 0,25 euro per kilometer

Wie vandaag met een bedrijfsfiets naar het werk rijdt kan van zijn werkgever een belastingvrije fietsvergoeding ontvangen van maximum 0,25 euro per gereden kilometer (tarief geldig voor het jaar 2022). In de praktijk mag een werkgever een belastingvrije fietsvergoeding van 1.575,00 euro per jaar uitkeren (210 dagen x 30 km/dag x 0,25 euro/km) voor 2022. Dit komt neer op 131,25 euro netto per maand.

© Swapfiets compte déjà 220.000 abonnés dans toute l’Europe

Belastingvrije fietsvergoeding voor de eigen fiets van de werknemer.

Indien een werknemer zich met de eigen privé aangekochte fiets naar het werk verplaatst gelden dezelfde bovenstaande regels.

 

Effectief en regelmatig gebruik

De werkgever mag enkel de effectief getrapte kilometers in het kader van het woon-werkverkeer belastingvrij vergoeden. De fiscus spreekt van “effectief en regelmatig gebruik”.

In twee praktijkgevallen bepaalde de fiscus dit gebruik op 10% (fiscale ruling 12 maart 2019) en 20% (fiscale ruling 7 juli 2020) van het jaarlijks woon-werkverkeer. Een omweg om de kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen komt niet in aanmerking. Het is vaak niet eenvoudig om een bewijs te leveren van het reële aantal afgelegde kilometers. Er bestaan wel registratiesystemen. Het bekendste platform is dat van Bike2work. Wij raden steeds de werkgever aan om de werknemer een jaarlijkse verklaring op eer te laten ondertekenen met de data en de afgelegde kilometers. Deze verklaring op eer is ook nuttig in het kader van de vrijstelling van RSZ en het voordeel van alle aard van de bedrijfsfiets.

 

Gebruik van de bedrijfsfiets in coronatijden

Het effectief en regelmatig gebruik in coronatijden kan soms problematisch zijn. Tijdens de coronaperiode heeft de regering sinds maart 2020 verschillende periodes van verplicht telewerken ingevoerd. De minister van financiën antwoordde dat dit geen probleem vormt. Als het aantal woon-werkverplaatsingen met de fiets omwille van de COVID-19-maatregelen lager is dan voorzien in de fietspolicy van de werkgever, heeft dit niet tot gevolg dat de werknemer de fiscale vrijstelling verliest. Maar de vrijstelling van de fietsvergoeding is wel gekoppeld aan de werkelijke verplaatsingen met de fiets tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling. Daarom geldt die vrijstelling niet als de werkgever een fietsvergoeding betaalt voor dagen dat de werknemer van thuis uit werkt.

 

De bedrijfsfiets in combinatie met een bedrijfswagen.

De combinatie van een bedrijfswagen met een bedrijfsfiets is fiscaal perfect mogelijk en verhoogt niet het voordeel van alle aard van het totaal pakket. Wie kiest voor een kleinere bedrijfswagen en een bedrijfsfiets binnen hetzelfde budget zal mogelijks een lager voordeel van alle aard betalen.

Michel Willems - Mobilitas

Michel Willems - Mobilitas, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Tax & Legal

Gelijkaardige artikels