Gepubliceerd op 24 October 2024 om 15h00
Door Maxime Pasture
Gelinkte experten :

Enquête Touring: dit verhoogt het risico op ongevallen

Touring en de Duitse mobiliteitsclub ADAC hebben zojuist een nieuw onderzoek gepubliceerd over de verlichting van voertuigen. Enkele zaken daaruit trokken onze aandacht.

Uit een nieuwe enquête van mobiliteitsorganisatie Touring, in samenwerking met de Duitse collega’s van ADAC, blijkt dat 34% van de Belgen vaak verblind wordt door de lichten van andere voertuigen. Een vijfde verklaart dat dit hen stress bezorgd en 18% gaat zelfs vermijden om in de duisternis te rijden. De resultaten zijn verontrustend, aldus Touring, want tijdens momenten van verblinding stijgt de kans op een ongeval. Zo geeft meer dan de helft van de voertuigbestuurders aan dat ze de omgeving van de lichtbron moeilijk kunnen inschatten.

400.000 voertuigen/jaar afgekeurd op de technische keuring

De andere kant van de medaille toont dan weer aan dat 1 op de 5 voertuigen een of ander mankement heeft aan de voertuigverlichting, of dat de lichten niet goed afgestemd zijn, hetgeen ook verblinding kan veroorzaken. En dat is problematisch als je weet dat zowat 60% van de ongevallen gebeurt bij duisternis.

Volgens Touring worden elk jaar zowat 400.000 voertuigen in de technische controle afgekeurd alleen al omwille van een gebrek aan de dimlichten.

Automatische lichten: niet onfeilbaar

61% vindt dat een systeem van automatische dimlichten die werken met sensoren de verkeersveiligheid hebben verbeterd. Een mooie innovatie, die echter niet onfeilbaar is: in regenachtige, donkere omstandigheden gaan de automatische dimlichten niet altijd aan, wat volgens ons gevaarlijk is. Zeker op de snelweg. Laten we dus niet vergeten dat de bestuurder altijd verantwoordelijk is voor zijn voertuig, voor het zien en vooral voor het gezien worden, door de dimlichten manueel in te schakelen.

Uit de enquête van Touring en ADAC, uitgevoerd bij 1.051 Belgische Touring-leden en niet-leden, blijkt nog steeds dat 69% dagelijks met de auto reist, veruit het populairste vervoermiddel. Fietsen komt op de tweede plaats met 14%.

Maxime Pasture

Maxime Pasture, redacteur van dit artikel

Maxime is journalist van opleiding en heeft een gezonde interesse in alles wat met auto’s te maken heeft. Hij behandelt uiteenlopende onderwerpen die van ver of van dichtbij met mobiliteit te maken hebben, en nog veel meer.
Dit artikel gaat over: News
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels