De introductie van de verplichte fietsvergoeding op 1 mei 2023 heeft een aanzienlijke invloed gehad op het aantal werknemers dat een fiets least via hun werkgever. Volgens een analyse van Acerta, gebaseerd op gegevens van 338.000 werknemers, is het percentage medewerkers met een fietslease met 25% (!) toegenomen. Deze ontwikkeling wijst op een bredere verschuiving richting duurzame mobiliteitsopties, waarbij zowel kostenbesparing als gezondheidswinst belangrijke voordelen zijn.
Fietslease in de lift dankzij verplichte fietsvergoeding
Sinds de invoering van de verplichte fietsvergoeding in mei 2023 is het aantal werknemers en bedrijven dat voor fietsleasing kiest sterk gestegen. Uit cijfers van Acerta blijkt dat de populariteit van fietsleases op de werkvloer aanzienlijk is toegenomen. Zowel werkgevers als werknemers profiteren van de vele voordelen die deze duurzame mobiliteitsoplossing biedt.
Meer werkgevers bieden fietsleasing aan
De verplichte fietsvergoeding heeft niet alleen invloed op de keuze van werknemers, maar ook op de bereidheid van werkgevers om fietsleasing aan te bieden. Het percentage bedrijven dat fietsleasing als optie aanbiedt aan hun medewerkers is sinds 2023 met 51% gestegen. Voor werkgevers is dit een kostenneutrale oplossing, tenzij ze ervoor kiezen om bij te dragen. Bovendien levert het voordelen op voor zowel de gezondheid van medewerkers als hun tevredenheid.
Veel groeimarge in fietsleasing
Ondanks de indrukwekkende cijfers gelooft Acerta dat de fietslease zijn plafond nog lang niet heeft bereikt. Werknemers profiteren niet alleen van een fiscaal voordelige lease, maar ontvangen ook een fietsvergoeding voor elke kilometer die ze tussen huis en werk afleggen. Werkgevers moedigen hun werknemers aan om gebruik te maken van dit duurzame alternatief, wat ook bijdraagt aan een groenere mobiliteit.
Toekomstige ontwikkelingen
Vanaf januari 2025 zal ook de federale overheid fietsleasing introduceren voor ambtenaren, wat verder bijdraagt aan de groei van deze populaire formule. Zowel werknemers als werkgevers worden steeds bewuster van de voordelen die fietsleasing biedt voor het welzijn en de portemonnee.
Karolien Van Herpe, mobiliteitsexperte Acerta Consult: “Een fietslease biedt werknemers de kans om de kost ervan met brutoloon te betalen, waardoor die de facto een pak goedkoper wordt. Voor de kilometers die de werknemer daarna effectief aflegt tussen thuis en het werk krijgt die bovendien een fietsvergoeding. Maar ook voor de werkgever is het toestaan van fietsleases interessant. Om te beginnen is de formule voor de werkgever kostenneutraal, tenzij die er zelf voor kiest om financieel bij te dragen. Dat fietsende medewerkers gezond en fit op het werk aankomen én niet in de file staan, is ook iets wat je als werkgever beter toejuicht en dus wil stimuleren. Hetzelfde met de switch naar een groenere mobiliteit: als je daartoe kosteloos kan bijdragen, waarom zou je het niet doen? En aangezien een leasecontract over enkele jaren loopt, gaan werkgever en werknemer via de fietslease ook een duurzaam engagement.”
Gelijkaardige artikels
Maak vandaag uw gratis account aan en ervaar de beste leeservaring!
Uw voordelen:
- Exclusieve toegang tot premium content: diepgaande analyses, intertviews & rapportages
- Het wekelijks ontvangen van de actualiteit, trends en evenementen in uw mailbox.
- Het bewaren van de artikels die u op een later tijdstip wenst te lezen of te delen met uw collega’s.
- Een gepersonaliseerde pagina op basis van uw interesses en voorkeuren.