Vanaf vandaag toont Google Maps naast de snelste routes van A naar B, ook het meest brandstof- of energiebesparende traject. Op die manier kunnen gebruikers gemakkelijk twee mogelijke trajecten vergelijken op basis van brandstof, energie of tijd.
Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: “Ik moedig elk initiatief aan dat ons helpt om ons bewuster en milieuvriendelijker te verplaatsen. Dat is beter voor onze portemonnee in deze energiecrisis, en het is ook beter voor het klimaat. Het is belangrijk dat we technologie inzetten om mensen te helpen hoe ze zich makkelijk en snel verplaatsen, te voet, met de fiets of met openbaar vervoer, of via brandstofzuinige routes als ze de auto nodig hebben. Ik ben aan het onderzoeken of we dit, net als in Frankrijk, kunnen invoeren voor alle GPS-systemen in ons land. Daarbij moeten we natuurlijk voorkomen dat secundaire wegen zouden dichtslibben door sluipverkeer.”
Bovendien biedt Google Maps bestuurders de optie om het motortype van hun voertuig (benzine, diesel, hybride of elektrisch) te selecteren. Dankzij deze informatie kan de navigatie-app de zoekopdrachten optimaliseren om nog nauwkeuriger en met minder brandstof- of energieverbruik onderweg te zijn. Zo zijn dieselmotoren doorgaans efficiënter bij hogere snelheden dan benzine- of gasmotoren, terwijl hybride en elektrische voertuigen beter presteren in stop-and-go-verkeer.
Daarnaast biedt Google Maps een uitgebreid overzicht aan van de andere duurzame verplaatsingsmogelijkheden dan de auto, zoals wandelen, fietsen, of het openbaar vervoer.
Milieuvriendelijke routes berekenen
De routes worden berekend dankzij nauwe samenwerkingen met instellingen en onderzoekscentra, zoals bijvoorbeeld het National Renewable Energy Laboratory in de Verenigde Staten en gegevens van het Europees Milieuagentschap. Door deze informatie te koppelen aan de rijtrends van Google Maps, werden geavanceerde modellen voor machine learning ontwikkeld die getraind zijn op de meest populaire motortypen in een bepaalde regio. Daarbij wordt ook gekeken naar factoren die een invloed hebben op het brandstofverbruik of de CO2-uitstoot, zoals het gemiddelde brandstofverbruik van voertuigen, de hellingsgraad van de weg, de verkeerspatronen, of het type weg en de snelheidslimiet.
Besparing van 1 miljoen ton CO2 per jaar
Het International Energy Agency stelt dat driekwart van de CO2-uitstoot ten gevolge van transport tegenwoordig wordt veroorzaakt door voertuigen op de baan. Dankzij de milieuvriendelijke routes in Google Maps, rekent Google op een besparing van één miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, wat overeenkomt met meer dan 200.000 auto’s die elk jaar van de weg worden gehaald.
Bovendien heeft de stijging van de brandstofprijzen de voorbije maanden een grote impact gehad op het verplaatsingsgedrag. Uit een recente studie van het VIAS-instituut blijkt dat een op de drie Belgische automobilisten nu trager rijdt op de snelweg ten gevolge van de hoge benzineprijzen. 64% van hen heeft zijn rijgedrag al aangepast of zal dat doen als de brandstofprijzen hoog blijven. Bovendien merkte Google een piek op in het aantal zoekopdrachten naar verplaatsingsopties tussen juli 2021 en juli 2022. In België is het aantal zoekopdrachten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer of te voet in deze periode met respectievelijk 50% en 45% gestegen. Fietsroutes werden ook 35% meer opgezocht, terwijl de zoektocht naar routes via de auto de lichtste stijging kende met 18%.
De milieuvriendelijke routes worden vanaf vandaag beschikbaar in België en bijna 40 andere landen in Europa via Google Maps op Android, iOS, Android Auto en CarPlay. De uitrol kan enkele weken duren.