Gepubliceerd op 26 August 2024 om 10h20
Door Damien Malvetti

Fleetlexicon: alle termen die u moet kennen om goed te starten

De wereld van het vlootbeheer bulkt van de specifieke technische termen waarmee u vertrouwd moet zijn voordat u begint, zodat u uw werk en uw vergaderingen met leveranciers met een gerust hart kunt aanvatten. In dit artikel presenteren we een verklarende woordenlijst van de belangrijkste termen.

© Students learning foreign language with vocabulary. Tiny people reading grammar book. Flat vector illustration for abc book, literature class, knowledge concept

TCO

TCO staat voor Total Cost of Ownership en is de totale kostprijs van het bezit van een voertuig. Dit concept is essentieel voor elke wagenparkbeheerder die zijn wagenpark efficiënt en zonder onaangename verrassingen wil beheren. Er bestaan verschillende types TCO (TCO1, TCO2, TCO3), waar we dieper op ingaan in dit specifieke artikel. Hoe hoger het cijfer achter TCO, hoe gedetailleerder en uitgebreider die is, maar ook hoe moeilijker te berekenen.

 

TCU

De TCU (Total Cost of Use) – niet te verwarren met de TCU (Transmission Control Unit) van een auto – is dus de totale kostprijs van het gebruik van een voertuig. Met andere woorden, het is de TCO waaraan variabelen worden toegevoegd zoals de wachttijd van medewerkers wanneer het voertuig op onderhoud moet of naar de garage wordt gebracht, administratieve beheerskosten enzovoort. De TCU is vooral nuttig voor een vloot van lichte bedrijfsvoertuigen.

 

TCM

Vandaag de dag is de auto vaak niet meer de enige manier voor werknemers om zich te verplaatsen. Met de ontwikkeling van alternatieve mobiliteitsoplossingen is ook het concept van TCM (Total Cost of Mobility) ontstaan. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met het voertuig (via de TCO), maar ook met alle andere kosten die werknemers maken inzake mobiliteit (trein, tram, bus, fiets, deelauto’s, deelfietsen, steps, enz.).

 

Restwaarde (RW)

De restwaarde, vaak afgekort tot RW, is de geschatte waarde van een voertuig aan het einde van het leasecontract of aan het einde van de gebruiksperiode. Deze waarde wordt dus vanaf het begin geschat, met name om de maandelijkse leasetermijnen te kunnen berekenen.

 

Bundling/unbundling

Unbundling is het proces waarbij bepaalde elementen uit een leasecontract worden verwijderd. Bijvoorbeeld verzekeringen, banden, brandstof, elektriciteit of bijstandscontracten. Het doel is om te besparen. Maar het vergt natuurlijk tijd om rechtstreeks met de betrokken leveranciers te onderhandelen over die elementen. Die tijd kan oplopen, maar het kan  tot aanzienlijke besparingen leiden. Bundling betekent daarentegen dat al deze elementen (opnieuw) in de leasecontracten worden geïntegreerd.

 

Tender

Een tender is een aanbesteding. Met andere woorden, het aanvragen van offertes bij verschillende leveranciers – bijvoorbeeld verhuurbedrijven, verzekeraars, enz. – om de leverancier te vinden die u de dienst aanbiedt die het best past bij uw behoeften tegen de meest competitieve prijs.

 

Telematica (Track & Trace)

Telematica is alle technologie die wordt gebruikt in geconecteerde voertuigen om informatie over die voertuigen naar de wagenparkbeheerder te sturen. Bijvoorbeeld hun locatie, hun kilometerstand, de datum van de volgende periodieke keuring, enz. Maar telematica kan nog veel verder gaan, en informatie verschaffen over brandstofverbruik, rijgedrag, enzovoort. Dit alles met als doel het wagenparkbeheer te optimaliseren en de kosten te verlagen.

 

AC

Als het gaat over het opladen van een elektrische auto, worden soms de termen AC en DC gebruikt om onderscheid te maken tussen de opladers. In feite is het een kwestie van het type stroom dat de terminal voedt. AC verwijst naar wisselstroom, waarbij elektronen in beide richtingen door het circuit stromen. Dit is de stroom die we vinden in tuisinstallaties of in laadpunten tot 22 kWh.

 

BEV / EV

BEV staat voor Battery Electric Vehicle en verwijst naar voertuigen die uitsluitend worden aangedreven door batterijen en een elektromotor, d.w.z. 100% elektrische modellen.

 

Lees ook: BEV, MHEV, HEV en PHEV: wat betekenen deze afkortingen?

 

CSS / Combo

Combined Charging System (CCS), of Combo, is de Europese standaard voor het snel opladen van elektrische voertuigen met gelijkstroom. Het is de connector die op de meeste snellaadstations in Europa wordt gebruikt.

 

Chademo

Chademo is de naam voor de snellaadtechnologie die wordt gebruikt door Japanse merken, waaronder Nissan. Voertuigen met de Chademo-aansluiting kunnen daarom niet worden opgeladen met een CSS-stopcontact en omgekeerd. Het verschil tussen de Chademo- en CSS-systemen is bijvoorbeeld te vergelijken met dat tussen de stopcontacten in de VS en Europa.

 

DC

DC (Direct Current of gelijkstroom) is het andere type stroom, waarbij de elektronen continu in dezelfde richting stromen. De snelle en ultrasnelle terminals zoals die van Tesla, Ionity of FastNed leveren gelijkstroom.

 

Lees ook: Alles over het opladen van een elektrisch voertuig

 

Eenfasig / driefasig

De gelijkstroom (AC) die door het openbare net stroomt, kan eenfasig of driefasig zijn. Over het algemeen zijn gewone huizen voorzien van eenfasestroom. Driefasige stroom wordt eerder gebruikt in energie-intensieve gebouwen zoals winkelcentra of bedrijven.

 

HEV

HEV is de afkorting voor zelfopladende hybride voertuigen, d.w.z. voertuigen die geen stopcontact nodig hebben om op te laden.

 

kW (kilowatt)

Dit is de eenheid voor elektrisch vermogen, met andere woorden van de motor van een elektrische auto, van zijn accu of van een oplaadpunt. Een kW kan als volgt worden omgerekend naar paardenkracht: 1 kW = 1,36 pk.

 

kWh

Dit is de eenheid die wordt gebruikt om de batterijcapaciteit van een elektrisch voertuig te evalueren, evenals het verbruik. In het laatste geval wordt het berekend in kWh/100 km. Zo zal een elektrische auto met een batterij van 60 kWh die 20 kWh/100 km verbruikt, een totale actieradius van 300 km hebben.

 

MHEV

De afkorting MHEV verwijst naar mildhybride voertuigen, uitgerust met een 48-voltbatterij die het niet mogelijk maakt zuiver elektrisch te rijden, maar een boost geeft aan de verbrandingsmotor, met name tijdens het accelereren.

 

PHEV

Dit is de afkorting voor plug-inhybride auto’s, met andere woorden auto’s die moeten worden aangesloten om op te laden.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Opleidingen & Ecorijden , Vlootbeheer

Gelijkaardige artikels