Het Mooncard-concept is ontstaan uit het besef van de oprichters dat onkostennota’s absurd zijn. “De werknemer moet al zijn onkostennota’s bijhouden, ze stapelen en terugsturen naar zijn manager, die ze dan moet sorteren, beheren en terugbetalen aan de werknemer. Dit betekent dat de werknemer geld voorschiet voor zijn eigen zakelijke uitgaven,” vat Katie Humphries, Brand Manager bij Mooncard, samen. “Dit veroorzaakt een hoop onnodig administratief werk.
Mooncard vermijdt dit alles door een Visa-kaart aan te bieden die werkt volgens het principe van prepaidkaarten. “De werkgever brengt een bedrag in rekening dat de werknemer voor bepaalde uitgaven kan gebruiken. De Mooncard werkt voor brandstofkosten, mobiliteit, autohuur, maar ook voor benodigdheden, abonnementen, restaurants. Mooncard geeft toegang tot 100% van de tankstations, oplaadpunten, maar ook tot reparatiediensten bij garages bijvoorbeeld. In feite overal waar de Visa-kaart wordt aanvaard, aangezien Mooncard in het Visa-netwerk is geïntegreerd.
Het aanbod bestaat uit verschillende kaarten, waaronder de Mobility Card, die uitsluitend bestemd is voor zakelijke uitgaven voor mobiliteit en brandstof.
Tot wel 60 parameters
Het voordeel van Mooncard is dat elke kaart kan worden ingesteld volgens een reeks criteria die de klant zelf kan beheren. “In totaal zijn er meer dan 60 mogelijke parameters. Je kunt niet alleen bepaalde soorten uitgaven blokkeren, maar ook bepaalde dagen van de week, tijdstippen van de dag, enzovoort.”
De manager binnen het bedrijf heeft toegang tot een follow-up van de uitgaven voor elke werknemer en elk type van uitgaven, en al deze informatie wordt hem in real time teruggestuurd. De software van Mooncard kan worden aangesloten op boekhoudsystemen, maar ook op vlootbeheerssystemen.
Mooncard heeft al meer dan 4.000 klanten en is bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven met multinationale dochterondernemingen. “Dat komt omdat de kilometervergoeding automatisch voor elk land wordt ingesteld. De verantwoordelijke binnen de onderneming hoeft deze informatie dus niet meer zelf ingeven.”