Gepubliceerd op 10 September 2021 om 08h18
Door Nicolas Joannès

Op vakantie met mijn elektrische wagen? Ja, dat kan! (VIDEO)

Het rijbereik van elektrische wagens en ook de laadinfrastructuur hebben de laatste jaren heel wat vooruitgang geboekt. Maar heeft dat ervoor gezorgd dat lange afstanden afleggen met een elektrische auto even eenvoudig geworden is als met een model met verbrandingsmotor? Dat zochten we uit aan de hand van een Tesla Model 3 Long Range.

|||
||| © |||

Op de lijst van twijfels die mensen hebben rond elektrische auto’s staat range anxiety – de angst dat een voertuig te weinig rijbereik zal hebben om op zijn bestemming te geraken – redelijk hoog genoteerd. Nochtans gaat de autonomie van nieuwe elektrische voertuigen er regelmatig op vooruit, en zijn modellen met een rijbereik van meer dan 500 kilometer geen uitzondering meer. Met zijn 614 km is de recent geüpdatete Tesla Model 3 Long Range op dat vlak zelfs één van de beste elektrische auto’s op de markt. Maar volstaat dit ruime theoretische rijbereik om zonder stress lange ritten aan te vatten, wetende dat het verbruik van elektrische wagens over het algemeen aardig oploopt op de snelweg? Het antwoord krijg je na 2.000 km op de vakantiewegen.

 

Nuttige routeplanner

Nadat we de batterij voor 100% opgeladen hebben, kiezen we in het geïntegreerde navigatiesysteem onze bestemming via het grote touchscreen van de Tesla Model 3. In tegenstelling wat we vaak betreuren bij andere constructeurs, neemt een routeplanner hier de taak op zich om automatisch te berekenen waar en hoe vaak er geladen moet worden om de eindbestemming te bereiken. Dat stelt gerust, ook al omdat de routeplanner slechts twee stops voorziet om te laden gedurende 40 en 45 minuten, en dat op een rit van een tiental uur. Toch is het jammer dat er geen enkel alternatief geboden wordt, noch wat de route betreft, nog que tijdstip en de duurtijd van de stops. Hoewel de eerste laadbeurt pas voorzien is na een viertal uur rijden, beslissen we voorzichtigheidshalve eerder een pauze in te lassen. Dat is nu ook mogelijk, gezien het uitgebreide netwerk van Tesla’s eigen Supercharger laadstations.

 

Aangename verrassing

Na een pauze van 20 minuten en een laadbeurt aan een snelheid van zowat 150 kW, brengt de routeplanner goed nieuws: we moeten nog maar twee keer gedurende 20 minuten stoppen tot aan onze bestemming. Bij de tweede laadstop in Dijon houden we halt bij een Supercharger van de nieuwe generatie, die nog sneller laadt: bijna 250 kW. De keerzijde van de medaille is wel dat dit laadstation zich niet op een snelwegparking bevindt, maar wel op de parking van een hotel in de buurt van de snelweg. De laatste stop van zo’n 20 minuten bevestigt de voorspellingen: er is maar een uur pauze nodig om onze bestemming te bereiken. Een laadtijd die ook tijdens de terugrit bevestigd wordt. En dat op een route van 1.000 km, het lijkt ons heel redelijk.

 

Positieve balans

Hoewel we het gebrek aan stabiliteit van de interface betreuren, wat ervoor zorgde dat we het systeem tot twee keer toe moesten heropstarten, is het antwoord op de vraag die in de titel gesteld wordt positief. Op reis gaan met een elektrische wagen blijkt even makkelijk als met een auto met verbrandingsmotor. Wat Tesla betreft dan toch, want het moet gezegd dat het gemak waarmee we reisden mogelijk gemaakt werd door het uitgebreide en uiterst snelle Supercharger-netwerk van Tesla. En ook door het grote rijbereik van de Model 3 Long Range die zijn verbruik perfect weet te beheersen.

Nicolas Joannès

Nicolas Joannès, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels