Gepubliceerd op 17 September 2015 om 10h44
Door Damien Malvetti

Renta: een online platform om het nieuwe boetesysteem te beheren

Renta, de federatie van de voertuigenverhuurders, heeft ter gelegenheid van zijn jaarlijkse Happening, op 16 september zijn Fines Management Services (FMS) platform gelanceerd. Dankzij dit platform zal de politie voortaan direct de bestuurder van een firmawagen, die een inbreuk heeft begaan, kunnen identificeren. Daardoor kunnen zij de boete naar zijn huis sturen en niet langer naar de leasingfirma of naar zijn werkgever.

|
| © |

Het project zat al jaren in de pijplijn van de federatie van de voertuigenverhuurders, maar ook bij de FOD Mobiliteit en Transport en bij de Federale Politie. Tot nu toe moesten de overheden en de verhuurders van voertuigen (leasingmaatschappijen en verhuurders op korte termijn) dit doen via een lange maandelijkse administratieve procedure, om de boetes naar de gebruikelijke of officiële bestuurder van de firmawagen of de gehuurde wagen te kunnen sturen.

Een belangrijk punt als men weet dat 25% van de inbreuken die op Belgische wegen worden begaan, gebeuren door firmawagens (of 1 miljoen boetes) en die staan voor niet minder dan 4,5 miljoen administratieve documenten die beheerd moeten worden.

Het idee van Renta Solutions, het informaticafiliaal van Renta, was dan ook om een online platform te creëren om deze procedure te faciliteren, zonder te raken aan de privacy van de bestuurders. De onderliggende applicatie van het FMS platform laat de verhuurders concreet toe om de coördinaten van de in België wonende bestuurders aan te vullen in de voertuigdatabank van de FOD Mobiliteit. Ieder geregistreerd profiel bevat de data en begin- en einduren van de verhuurcontracten. Daardoor kan het platform zowel de langetermijnverhuringen als bijvoorbeeld de uur- of dagverhuringen opnemen. Op die manier vereenvoudigt men het administratieve werk van de verhuurbedrijven, maar ook van de wagenparkbeheerders, die over een voertuigenpool beschikken.

In het geval van een verkeersovertreding door één van de firmawagens of gehuurde wagen kan de – lokale of federale – politie vervolgens zijn gegevens opvragen om de boete rechtstreeks naar de betrokken bestuurder te versturen, zonder dat zij via de leasingmaatschappij of de werkgever moeten passeren om zijn identiteit te kennen.
Capture d'écran 2015-09-17 12.46.51

Een massa voordelen

De voordelen van dit platform zijn uiteraard veelvuldig: de bescherming van het privéleven van de bestuurders, aangezien hun werkgever of het leasingbedrijf niet meer geïnformeerd hoeven te worden van hun verkeersovertreding, een administratieve vereenvoudiging en een daling van de kosten voor de leasingmaatschappij, de werkgever en de politie, maar ook een snellere betaling van de boetes aan de politie. “Op die manier vermijden we in bepaalde gevallen dat een bestuurder zich voor de rechtbank moet komen verantwoorden, omdat zijn werkgever of zijn leasingmaatschappij het proces heeft opgehouden”, preciseert Michaël Jonniaux, Directeur van de Federale Wegpolitie. “Maar er is nog een ander voordeel. Stel u voor dat een firmawagen een werf hindert of zich in een gevaarlijke situatie bevindt. Tot nu toe was het onmogelijk om de bestuurder rechtstreeks te contacteren, aangezien hij niet rechtstreeks identificeerbaar was. Dankzij het FMS platform zal dit voortaan mogelijk zijn”, aldus nog Jonniaux.

Een lancering stap voor stap

Momenteel zijn al zowat 46.000 voertuigen in het systeem opgenomen. “Het gaat om een deel van de voertuigen die bij Alpabet (45.000) in leasing zijn en om voertuigen van het verhuurbedrijf Dockx Rental (1.000 voertuigen). Dat waren onze twee partners voor een testperiode van het platform, die in augustus laatstleden gelanceerd werd”, zegt Henri Jeandarme, Director Operations van Renta Solutions. “Maar wij hopen uiteraard dat we alle leasingvoertuigen en alle op korte termijn verhuurde auto’s van de Renta leden binnen dit en enkele maanden kunnen integreren. Het gaat daarbij om 370.000 voertuigen”, aldus nog Jeandarme.

Het platform staat uiteraard nog in zijn kinderschoenen en zal nog enkele aanpassingen ondergaan. Bovendien zullen in de komende maanden ook nog andere toepassingen mogelijk worden. Een zaak om te blijven volgen dus…

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.