1) Het sleutelwoord: anticipatie!
Anticiperen heeft alles te maken met waarnemen. Nader je een rood licht? Laat het gaspedaal zo snel mogelijk los en laat de auto op eigen kracht vooruitkomen. Je verbruikt niets. En als het licht groen wordt voordat de auto volledig tot stilstand is gekomen, profiteer je van dit momentum om minder energie te verbruiken.
2) Stop zo weinig mogelijk
Een voertuig verbruikt enorm veel energie wanneer het in beweging moet worden gezet. Denk aan een fiets: de inspanning is intenser wanneer je begint te rijden. Maar als de fiets eenmaal in beweging is, is de inspanning minder. Hetzelfde geldt voor een wagen.
3) Regeneratie beheren
Zodra je het gaspedaal loslaat, recupereert elke elektrisch voertuig energie (tenzij de batterij volledig opgeladen is of in vrijloopmodus (“coasting mode”) staat). Sommige voertuigen hebben zelfs verschillende standen voor energieterugwinning, van laag tot hoog. De vrijloopmodus kan handig zijn om snelheid te houden op een vlakke weg zonder energie te verbruiken. Hoge energieterugwinning is handig in de stad. Een gemiddelde energieterugwinning is zinvol buiten de stad of in druk verkeer.
4) Een constante snelheid aanhouden
Denk aan je gemiddelde snelheid. Hard versnellen en constant remmen verspilt veel energie.
5) De snelweg, een energieverslindend terrein
Het zal je niet verbazen dat de snelweg bij hogere snelheden veel energie kost. Een constante snelheid van 110 km/u in plaats van 120 km/u bespaart je energie.
6) Verwarm de cabine voor voordat u vertrekt
Vooral in de winter, als je EV buiten slaapt, denk er dan aan om de wagen voor te verwarmen via je smartphone applicatie of zelfs via de programmatie in het voertuig zelf. Als de wagen in die tijd ook aan het opladen is, is dat zelfs nog beter.
7) Een goed onderhouden voertuig zonder franje
Een goede bandenspanning is essentieel om overconsumptie te voorkomen. En laat je niet opzadelen met onnodig gewicht aan boord of, erger nog, een lege dakkoffer.
8) Snellaadstations: niet te vaak
Overmatig gebruik van het snellaadnetwerk kan op middellange termijn de batterij ernstig verslijten. Met een versleten batterij moet je vaker opladen, wat de facto de oplaadkosten en het energieverbruik verhoogt.
9) Milieubewust rijden = lagere TCO
Door deze manier van rijden, die anticipatie en een zekere zachtheid in het gebruik van de besturing vereist, zou je minder slijtage aan je remblokken en banden moeten veroorzaken. Op de lange termijn zal deze verminderde slijtage, in combinatie met een lager brandstofverbruik, leiden tot een logische verlaging van de TCO.
10) Er zijn trainingen beschikbaar!
Een aantal rijscholen in België verwelkomen je graag en leiden je op in ecorijden.