Gepubliceerd op 2 November 2020 om 10h24
Door Damien Malvetti

Nieuwe lockdown: wat zijn de gevolgen voor onze sector?

De regering besliste om de niet-essentiële winkels te sluiten tot 13 december. Wat zijn de gevolgen voor onze sector?

Collect & go en thuislevering is toegestaan: huurvoertuigen kunnen dus nog steeds opgehaald en ingeleverd kunnen op uw verhuurlocaties evenals bij uw klanten op kantoor of thuis.  We raden aan om aan uw verhuurkantoren duidelijk te melden dat enkel aflevering en ophaling mogelijk is op voorafgaande reservatie en uw procedures zo aan te passen dat alle formaliteiten met de klant tot een minimum beperkt worden en de klanten buiten uw kantoor te ontvangen. Toegang tot winkelruimtes is immers verboden.

Voor de garage-activiteiten geldt het volgende (info bekomen i.s.m. Traxio en Febiac):

 1. Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn  mondmaskers en ventilatie verplicht.
  • Opgelet : bedrijfskantines moeten gesloten blijven!
  • Het blijft  belangrijk om uw personeel aan te geven welke regels er moeten worden gerespecteerd.
 2. Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing.
 3. Niet-essentiële winkels sluiten, maar kunnen wel afhaal en thuislevering organiseren van goederen die op voorhand werden besteld. Geen toegang tot de winkel bij afhaling.
   • Winkels, showrooms en togen van goothandels moeten sluiten. Ook individuele afspraken met prospecten/klanten in de showrooms en winkels zijn niet toegelaten. Wachtruimten voor klanten zijn niet toegelaten.
   • Auto’s, motorfietsen, fietsen, banden, onderdelen, materialen… – mogen  geleverd worden bij de klant thuis,  afgehaald worden door de klant, echter buiten de winkel/showroom. D eze producten moeten op voorhand (via papieren of elektronische bestelbon, telefonisch, e-commerce (*)…) besteld zijn
 4. Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit.
   • Werkplaatsen mogen dus operationeel blijven. Er mogen geen klanten in worden ontvangen.
   • Men spreekt over ‘herstellingen’ : wij hebben ondertussen de bevestiging ontvangen van Vice-Premier Georges Gilkinet dat volgende activiteiten zijn toegelaten:

  o    herstellingen

  o    onderhoud

  o    bandenwissels

  o    Er zijn dus veel ruimer activiteiten toegelaten dan in de eerste Corona-fase!

 5. Onze informatie geeft aan dat de keuringsstations verder zullen doorwerken zoals nu het geval is.

De hygiënevoorschriften moeten strikt worden nageleefd. Alle producten en voertuigen moeten grondig worden ontsmet, er mag geen fysiek contact met de klant zijn en de sociale afstanden moeten gerespecteerd worden

Deze info kan nog aangepast worden na de publicatie van het Ministerieel Besluit waarmee de aangekondigde maatregelen worden bekrachtigd. We houden u in voorkomend geval verder op de hoogte.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels