Gepubliceerd op 3 February 2021 om 11h34
Door Marc Demoulin

Start-up komt met veilige haven voor e-bikes en pedelecs

De Antwerpse start-up Streetwaves lanceert de HAVN, een parkeer-, laad-, en opberghaven voor e-bikes en pedelecs. De HAVN werd speciaal ontworpen voor bedrijven en gemeenten die hun medewerkers, klanten en bezoekers een veilige stalling voor hun elektrische fiets willen aanbieden. De HAVN kan geleased worden, op termijn mogelijk in combinatie met de huur van een elektrische fiets.

|
| © |

De HAVN is een all-in one parkeerplek, ontworpen door en voor e-bikers. Je zet er gemakkelijk en ergonomisch je elektrische fiets tegen de ‘steun’, die meteen ook dienst doet als locker voor je batterijlader, helm, fluohesje, regenkledij of fietstas. De opbergruimte sluit je in één handige beweging af met je fietsslot, zodat je e-bike en fietsspullen beschermd zijn tegen schade en diefstal. “De HAVN is ook uitgerust met een brandveilig stopcontact (220 volt) om de fietsbatterij ter plaatse op te laden. Hij neemt bovendien weinig plaats in. Bedrijven of gemeenten kunnen zeven HAVN’s kwijt op de ruimte van één autostaanplaats”, zegt co-founder Axel Verstrael.

Infrastructuur blijft achter

Almaar meer mensen gebruiken een elektrische fiets om naar het werk te pendelen. Maar de meeste organisaties hebben geen infrastructuur om e-bikes, die al snel duizenden euro’s per stuk kosten, veilig en comfortabel te stallen. “De huidige oplossingen voor fietsenstallingen zijn grotendeels ontwikkeld voor gewone fietsen en niet aangepast aan e-bikes. Die zijn bijvoorbeeld zwaarder en hebben dikkere banden. Tegelijk zijn ze ook aanzienlijk duurder, dus gevoeliger voor beschadigingen en diefstallen”, zegt Axel Verstrael.

Bijgestelde doelstellingen

Na uitgebreide tests op bedrijventerreinen komt het eerste kwartaal van 2021 een Founders Edition van 100 manuele HAVN’s op de markt in Vlaanderen en Brussel. Door de grote interesse in binnen-en buitenland heeft de start-up zijn doelstellingen voor eind 2021 bijgesteld tot 500-600 HAVN’s. De inox bakken kunnen ook geleased worden. Op termijn mogelijk in combinatie met de huur van een e-bike. De leasing van het materiaal zal ongeveer 20 euro per maand kosten, onderhoud inbegrepen. De HAVN’s worden geproduceerd in maakwerkbedrijven in Sint-Katelijne-Waver en Wilrijk. Bij Streetwaves wordt momenteel al gewerkt aan een versie 2.0, een HAVN met elektrisch slot voor fiets en locker en zal geschikt zijn voor plaatsing op het openbaar domein.

Streetwaves

Streetwaves werd in 2020 opgericht in Antwerpen door Axel Verstrael, Philippe Docx, Tom Klaasen en Liesbeth Theeuws. Het HAVN-team heeft heel wat ervaring in de fiets-, security-, IT- en businesswereld. Co-founder Axel Verstrael werkte o.a. mee aan de Antwerpse Velo’s, de Blue-bikes en de opstart van fietsleasing in België.

Founders van Streetwaves

Info: https://www.streetwaves.be

Marc Demoulin

Marc Demoulin, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Fietsen (huur) , Mobiliteit

Gelijkaardige artikels