Gepubliceerd op 28 October 2024 om 15h29
Door Kevin Kersemans
Gelinkte experten :

Duitse teledrivingspecialist Vay krijgt lening van 34 miljoen euro van EIB

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een lening van 34 miljoen euro toegekend aan Vay. Het in Berlijn gevestigde bedrijf dat gespecialiseerd is in technologie waarmee auto’s op afstand bestuurd kunnen worden, staat op het punt om commerciële diensten in Europa te lanceren.

De Europese Investeringsbank (EIB) kent de lening aan de Duitse start-up voor teledrivetechnologie Vay toe om zijn activiteiten in Europa verder te ontwikkelen. Met de EIB-lening kan het in Berlijn gevestigde bedrijf de ontwikkeling versnellen van technologie waarmee een voertuig veilig kan worden bestuurd door een professioneel opgeleide menselijke bestuurder die zich op een teledrive-station op afstand bevindt.

Vay lanceerde zijn eerste commerciële dienst in de Amerikaanse stad Las Vegas in januari 2024 en is van plan om in meer steden in Europa en Noord-Amerika deur-tot-deur autodelen aan te bieden, terwijl het ook B2B-samenwerkingsverbanden ontwikkelt met autofabrikanten en andere strategische spelers in de sector. In ons land bijvoorbeeld maakt Ush gebruik van de technologie van Vay voor een proefproject met de deelauto’s van D’Ieteren-dochter Poppy.

Europese technologie

“Deze investering toont eens te meer onze inzet voor de ondersteuning van Europese technologiepioniers met mondiale ambities, zoals Vay”, aldus Nicola Beer, vicevoorzitter van de EIB. “Hun innovatieve technologie, die hier in Europa is ontwikkeld, biedt nieuwe mogelijkheden om het vervoer van personen en goederen efficiënter te maken en tegelijkertijd te zorgen voor schone, efficiënte en inclusieve stedelijke mobiliteit in onze steden.”

De technologie van Vay stelt professioneel opgeleide teledrivers in staat om voertuigen op afstand naar de ophaallocatie van de klant te rijden. Zodra de auto arriveert, neemt de gebruiker de manuele bediening over en rijdt hij of zij ermee zoals met elk normaal voertuig. Na de rit kan de gebruiker uitstappen zonder zich zorgen te maken over het parkeren, omdat een teledriver het parkeren regelt of de auto naar de volgende klant rijdt.

Niet autonoom

Het systeem biedt duurzamere mobiliteit van deur tot deur tegen de helft van de kosten van traditionele ritbezorging en heeft als voordeel dat een menselijke bestuurder het voertuig op afstand en in realtime bestuurt, een belangrijk verschil met volledig autonome voertuigen, die te maken hebben met een groter aantal technische en juridische complexiteiten.

Vay is het enige bedrijf in Europa dat zonder chauffeur op de openbare weg rijdt. In 2023 voerde het bedrijf met succes testritten zonder bestuurder uit op de openbare weg in Hamburg. Na die belangrijke mijlpaal werkt Vay nauw samen met de Duitse autoriteiten om de commerciële lancering van zijn dienst in die stad voor te bereiden. In ons land is het nog wachten op een wettelijk kader, maar in afwachting starten Poppy, Ush en Vay nog dit jaar met een proefproject op Belgische wegen.

Kevin Kersemans

Kevin Kersemans, redacteur van dit artikel

Kevin Kersemans is autojournalist met al enkele decennia ervaring op de teller. Zijn passie voor auto's en alles op wielen heeft hij al van kindsbeen af. Voor link2fleet volgt hij vooral de auto-actualiteit en test hij nieuwe modellen.
Dit artikel gaat over: News , Car-sharing, car-pooling & Taxi
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels