Het bedrijfsvoertuig, een onmisbaar werkinstrument voor vele vrije beroepen en kleine zelfstandigen, is ook een uitstekend communicatiemiddel om naamsbekendheid te geven aan uw bedrijf. Het moet gezegd worden dat de zijkanten en soms zelfs de achterkant, die vaak geheel bedekt zijn met plaatstaal om de lading tegen nieuwsgierige blikken te beschermen, uitstekend geschikt zijn om te ‘bekleden’ met belettering.
Allereerst moet u weten dat de Belgische wet op de verkeersveiligheid geen voorschriften heeft op de belettering van de carrosserie-onderdelen van het voertuig. U bent dus vrij om hierop te doen wat u wilt. Anderzijds zijn er regels die in acht moeten worden genomen met betrekking tot de bedekking van glazen onderdelen. Deze regels zijn opgenomen in een voorschrift van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer van 15 februari 2006.
Vooruit
Om voor de hand liggende veiligheidsredenen mag de voorruit nooit worden bedekt – zelfs niet gedeeltelijk – met belettering, of zelfs met microgeperforeerde plakband, waardoor het mogelijk moet blijven ten alle tijden de weg te zien. De enige uitzondering op deze regel zijn zelfklevende zonwerende strips. Deze zijn toegestaan zolang zij niet breder zijn dan de binnenste zonnekleppen, dus ongeveer 14 cm.
Op deze zonneklepstrip mag u uiteraard uw bedrijfsnaam of andere nuttige informatie drukken, zolang de belettering de breedte van de strip niet overschrijdt en niet reflecterend is.
De Belgische wetgeving staat geen behandelingen of coatings op de voorruit toe, wat betekent dat de voorruit ook niet mag worden gekleurd.
Zij- en achterruiten
De zijruiten van de voorste cabine kunnen evenmin worden afgedekt, aangezien zij deel uitmaken van de glasoppervlakken die noodzakelijk zijn voor het gezichtsveld van de bestuurder, bijvoorbeeld om het zijdelingse verkeer op een kruispunt te kunnen zien. Ze mogen ook niet getint worden.
Indien uw voertuig echter een dubbele cabine of zijruiten op de laadruimte heeft, kunnen deze zones volledig met belettering worden bedekt, zonder dat de belettering wordt microgeperforeerd.
Wat de achterruit betreft, staat de wetgeving alleen toe dat deze volledig wordt afgedekt indien het voertuig is uitgerust met buitenspiegels aan de bestuurders- en passagierszijde. Dit is het geval voor alle nieuwe voertuigen die momenteel op de markt zijn.
Als u uw achterruit wilt laten tinten, moet u weten dat de wetgeving bepaalt dat de reflectiegraad volgens de geldende norm niet meer dan 15% mag bedragen.
Microgeperforeerde stickers zijn sinds een jaar of tien op de markt en wordt steeds meer de norm als het gaat om het bekleden van glasoppervlakken. In tegenstelling tot ondoorzichtige folie heeft deze het voordeel dat de zichtbaarheid van binnenuit behouden blijft door perforaties die van buitenaf nauwelijks zichtbaar zijn. Het beschermt ook de lading van het voertuig, aangezien het van buitenaf niet mogelijk is naar binnen te kijken.
Luister naar de professionals
In de meeste gevallen heerst het gezond verstand wanneer het om de belettering van voertuigen gaat. Maar sommige mensen, om zich van de massa te onderscheiden, aarzelen niet om de regels te overtreden of originele en excentrieke dingen te proberen. Om onaangename verrassingen te vermijden, is het uiteraard het beste een beroep te doen op een professionele beletteringsfirma die u op de best mogelijke manier kan begeleiden om uw onderneming in de verf te zetten, en de wettelijke regels te respecteren.
Bij niet-naleving van een van de bovenstaande regels kan de overtreder worden gestraft bij een politiecontrole of wanneer het voertuig de jaarlijkse technische keuring ondergaat. Naast een boete heeft de overtreder 15 dagen de tijd om de situatie recht te zetten en het voertuig weer in orde te brengen.
FISCALE UPDATE VAN 26 SEPTEMBER 2022
De kosten van reclame of bestickering worden beschouwd als kosten van publiciteit en niet als autokosten.
Concreet betekent dit dat de hiervoor gemaakte uitgaven voor 100% aftrekbaar zijn inclusief de BTW.
Dus geen BTW-beperking zoals bij klassieke autokosten op die kosten.Het voordeel van alle aard wordt echter niet beïnvloed indien met het voertuig (personenwagen) waarop de reclame is aangebracht ook privé- en woon-werkverplaatsingen worden uitgevoerd. Het VAA blijft dus in de huidige vorm verder verschuldigd.
MICHEL WILLEMS (MOBILITAS)