Gepubliceerd op 7 March 2020 om 15h25
Door Tony De Mesel

I-mens neemt 1200 nieuwe auto’s in dienst

In de week van 2 maart is i-mens gelanceerd. Deze nieuwe naam zal ongetwijfeld uitgroeien tot een begrip. I-mens is meteen de grootste zorgorganisatie voor Vlaanderen en Brussel en is ontstaan uit de samenwerking tussen de vzw’s Solidariteit voor het Gezin, Thuishulp en hun partners in de thuisverpleging. De nieuwe zorgorganisatie ontplooit meteen zijn mobiliteitsplan. Wat daarbij het meest opvalt is het nieuwe wagenpark met 1.200 voertuigen waarvan de meeste hybriden zijn.

|
| © |

Dat net in de week dat i-mens wordt gelanceerd meteen ook het nieuwe wagenpark wordt in dienst genomen, is geen toeval. Alle nieuwe auto’s dragen uiteraard het logo van i-mens. Zo is de zorgorganisatie vanaf haar lancering onmiddellijk herkenbaar in het straatbeeld in Vlaanderen en Brussel. De ingebruikname van de 1.200 dienstwagens gebeurt samen met Alphabet, specialist in nieuwe mobiliteit. De dienstauto’s worden geleverd door Toyota, de pionier en de wereldmarktleider als het op hybriden aankomt. Van de 1.200 voertuigen zijn er 800 hybriden, verdeeld onder 700 Yarissen en 100 Corolla’s. Daarnaast zijn er nog 400 zuinige en CO2-arme Aygo’s. Die nieuwe auto’s zijn er zowel voor de verpleegkundigen die zich dagelijks van klant naar klant begeven als voor hun leidinggevenden die vaak de baan op zijn om klanten te bezoeken.

Miezerige dag met een glimlach

Het in dienst nemen van de 1.200 nieuwe auto’s verloopt in verschillende fases. De eerste daarvan was op donderdag 5 maart. Die dag was een demonstratie van hoe je 320 verplegenden op een miezerige regenachtige dag toch een glimlach op het gezicht kunt toveren. Elk van de verplegenden was opgetogen over de in dienst name van hun nieuwe auto. Dat gebeurde in de haven van Zeebrugge waar Toyota een belangrijke hub heeft voor de distributie van zijn voertuigen die van en naar Europa komen. Het Car Center, dat anders niet toegankelijk is voor buitenstaanders, was voor de gelegenheid tot een contactplaats omgetoverd. De verplegenden konden er hun oude wagen inleveren en de sleutels van hun nieuwe exemplaar in ontvangst nemen.

Toyota als bewuste keuze

De transitie CEO’s Karin Van Mossevelde en Erwin Devriendt van i-mens spreken van een bewuste keuze: “i-mens wil de impact op het milieu beperken en heeft daarom voor CO2-arme voertuigen gekozen. Bij de 800 hybriden wordt de energie tijdens het vertragen en afremmen gerecupereerd en omgezet in elektriciteit. Die elektriciteit kan gebruikt worden om gedeeltelijk elektrisch te rijden of de benzinemotor te ondersteunen tijdens het versnellen.”

Het gaat om zelfladende hybriden, wat uiteraard het gebruiksgemak vergroot. De keuze voor Toyota leek evident omdat de constructeur met dit type van aandrijving een grote expertise heeft. Bovendien heeft Solidariteit voor het Gezin, dat nu deel uitmaakt van de nieuwe vzw i-mens, heel goeie ervaringen met het merk zowel qua verbruik als onderhoud en betrouwbaarheid.

Alphabet

Een tweede belangrijke partner in het operationeel maken van de nieuwe vloot is Alphabet. Marc Vandenbergh, Director Sales & Marketing van Alphabet Belgium, benadrukt dat het om een ‘full-service’ contract gaat: “Het is de bedoeling om i-mens te ontzorgen zodat de nieuwe vzw zich kan concentreren op zijn core business, met name de verzorging van zijn klanten, patiënten en zorgbehoevenden. Marc Vandenbergh plaatst dit in een ruimer kader: “Mobiliteit is sterk aan het veranderen: enerzijds is de auto niet langer meer voor iedereen de oplossing bij uitstek. Anderzijds helpen we onze klanten bij het invoeren van een groenere vloot. We realiseren dit door een breed gamma aan oplossingen aan te bieden, zoals wagens, fietsen, deelwagens en oplossingen voor het mobiliteitsbudget. Het soms complexe keuzetraject wensen wij zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo helpen en begeleiden wij onze klanten, zoals i-mens, bij het maken van keuzes voor een groenere vloot.”

Meer dan dienstwagens

Alle medewerkers kunnen via i-mens onder interessante voorwaarden ook privé een auto leasen. Ze hebben daarbij de keuze uit 5 milieuvriendelijke Toyota’s. Het gaat opnieuw om hybride voertuigen, die een elektrische en benzinemotor combineren. Auto’s met een benzinemotor met een lage CO2-uitstoot komen eveneens in aanmerking. Ook hier werkt i-mens samen met Alphabet en Toyota. En wie een wagen wil kopen, krijgt als medewerker van i-mens een forse korting in elke erkende garage van het Japanse automerk. Die korting varieert volgens het model.

Deelauto’s voor buurt

In alle afdelingen van i-mens staan elektrische deelwagens ter beschikking voor dienstverplaatsingen van de medewerkers. Tussen 7 en 18 uur worden die auto’s uitsluitend voor eigen dienstverplaatsingen gebruikt. Na de kantooruren kunnen Cambio-leden (buurtbewoners) de auto’s voor privégebruik boeken. Dat geldt ook voor alle medewerkers van i-mens, want die zijn via de werkgever gratis lid van Cambio. Partners daarbij zijn behalve autodeelbedrijf Cambio ook specialist laadinfrastructuur Blue CornerenAutodelen.net.

Tony De Mesel

Tony De Mesel, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels