Gepubliceerd op 8 May 2024 om 17h27
Door Maxime Pasture
Experten gelinkt :

Lancia geeft voorrang aan de BeLux-markt voor zijn renaissance

Sinds woensdag 8 mei is het officieel: de orderboekjes voor de nieuwe Lancia Ypsilon zijn geopend in België en Luxemburg. Het Italiaanse merk lanceert zijn Europese activiteiten opnieuw, met onze markt als prioriteit! Maar wat is de strategie? En wat zijn de sterke punten van deze nieuwe Lancia Ypsilon, die verkrijgbaar is op benzine en volledig elektrisch?

Jarenlang was Lancia niet actief in Europa, buiten thuisland Italië. Maar in 2021, met de fusie van PSA (Peugeot-Citroën-DS-Opel) en FCA (Fiat Chrysler Automobiles) tot Stellantis, besloot topbaas Carlos Tavares om het merk nieuw leven in te blazen. Dat is nu gebeurd, met als eerste auto een gloednieuwe generatie Ypsilon.

Hommage aan iconen uit de seventies

Deze Lancia Ypsilon 2024 deelt zijn platform met onder andere de Peugeot 208 en Opel Corsa. Binnen de grote Stellantis-groep sluit Lancia zich echter aan bij de groep premiummerken, naast Alfa Romeo en DS Automobiles. Het exterieur heeft dan ook meer weg van haute couture. De voorkant is een moderne interpretatie van de iconische kelkvormige grille. Het glanzend zwarte gedeelte is een eerbetoon aan de Lancia Beta Montecarlo. Want ja, in de jaren 70 waren Lancia’s creaties echt gericht op echte autoliefhebbers. Vooral op rallyfans, die zullen erkennen dat de achterkant van de nieuwe Ypsilon geïnspireerd is op de legendarische Lancia Stratos.

Come a casa

‘Come a casa’. Met andere woorden, ‘net als thuis’. Dat was het doel toen de ingenieurs het interieur van deze nieuwe Ypsilon ontwikkelden. Het hoogtepunt? De stoelen in gerecycled fluweel met ‘cannelloni’-motieven. Er is ook een verrassend koffietafeltje met inductielaadfunctie, dat goed ontworpen is en plaats biedt aan een kleine pc of tablet, maar ook voorzien is van een smartphonehouder en een antislipoppervlak. Voor de rest zijn er bijna net zoveel harde kunststoffen als in zijn Peugeot- of Opel-neven.

volledig elektrisch of mild hybrid

De Lancia Ypsilon 2024 zal worden aangeboden met een kleine, mildhybride 1.2 met 100 pk. Maar voor de meeste professionals is de volledig elektrische versie het meest geschikt. De cijfers om te onthouden? 156 pk en een actieradius van 403 km. In de stadscyclus kan de actieradius oplopen tot 545 km.

De prijzen voor deze stadsauto zijn nu beschikbaar. Ze starten bij € 19.834,71 exclusief btw voor de benzineversie en € 28.512,40 exclusief btw voor de volledig elektrische variant. Voor private lease kondigt Lancia prijzen an vanaf € 229 incl. btw voor de versie op benzine en € 329 incl. btw voor de elektrische (easy wallbox inbegrepen). Er zijn twee uitrustingsniveaus beschikbaar, boven op de beperkte reeks Cassina.

Te zien vanaf juni; eerste leveringen in september

Na Italië is Benelux de tweede regio voor de commerciële lancering. Dat toont aan hoe belangrijk Benenux is voor Lancia! Milosz Tomanek, Managing Director Lancia BeLux, legt uit waarom: “België heeft een zeer grote Italiaanse gemeenschap. Over het algemeen houden de Belgen van Italië. En er is vraag naar Lancia van voormalige Lancia-eigenaars en -verzamelaars.” Hij voegt eraan toe: “De uitdaging zal erin bestaan om bij de grote vloten binnen te geraken om het merk en zijn strategie te presenteren, en om 2.000 tot 2.500 voertuigen op de Belgische wegen te zetten om duidelijk te maken dat Lancia terug is.

Dit jaar zijn er voor de lancering in totaal 10 dealerships gepland in België en Luxemburg. Ze zullen gevestigd zijn in Overijse, Drogenbos, Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk, Namen, Charleroi, Luik en Luxemburg. De auto’s zullen vanaf juni in de showrooms te zien zijn. De eerste leveringen vinden plaats in september.

In 2026 wordt het gamma uitgebreid met een elektrische SUV, de Gamma, voordat in 2028 de Lancia Delta in 2028 terugkeert.

Zin om de nieuwe elektrische Lancia Ypsilon en al de recentste volledig elektrische nieuwigheden te ontdekken?

Afspraak op 13 juni tijdens ons link2fleet ZE Experience Event om al de jongste volledig elektrische nieuwigheden op de markt te testen. Meer dan de 20 automerken zullen u in de Brabanthal te Leuven testritten met hun nieuwste modellen aanbieden!

Info en inschrijvingen hier.

Maxime Pasture

Maxime Pasture, redacteur van dit artikel

Maxime is journalist van opleiding en heeft een gezonde interesse in alles wat met auto’s te maken heeft. Hij behandelt uiteenlopende onderwerpen die van ver of van dichtbij met mobiliteit te maken hebben, en nog veel meer.
Dit artikel gaat over: Invoerders & Constructeurs , Voertuigen
Experten gelinkt :

Gelijkaardige artikels