Gepubliceerd op 22 February 2021 om 12h24
Door Eduard Coddé

Mobiliteitskaarten en -apps: flexibel en multimodaal reizen wordt eenvoudig

Zo’n zeven jaar geleden verschenen in ons land de eerste alles-in-één-oplossingen voor het betalen en verrekenen van alle kosten verbonden aan de mobiliteit van zakelijke reizigers. Met de opmars van de smartphone werd de mobiliteits-kaart ook een app. Vandaag concretiseren mobilitykaarten en -apps de trend naar MaaS of “Mobility as a Service”.

|
| © |

MaaS stimuleert de keuze voor duurzame mobiliteit omdat de mobilitykaart of -app op elk ogenblik vlot toegang biedt tot diverse transportmiddelen, zoals openbaar vervoer, deelauto’s en deelfietsen.

Afhankelijk van de aanbieder kunnen daarnaast ook nog taxidiensten, autoverhuur en parkeerbedrijven mee opgenomen worden in het pakket.

Voor de werkgever biedt MaaS het voordeel van een gecentraliseerde facturatie. De boekhouding wordt niet langer belast met onkostennota’s, twijfelachtige fiscale bewijsstukken en discussies met de werknemers. MaaS-oplossingen passen ook perfect in het mobiliteitsbudget dat sinds 1 maart 2019 wettelijk geregeld is, of binnen de cafetariaplannen die elk bedrijf individueel heeft ingevoerd.

 

VOOR- EN NADELEN

Door allerlei mobiliteitsgerelateerde diensten te bundelen worden gebruikers aangespoord om hun gewoonten te doorbreken, hun mobiliteit anders te bekijken en een oplossing te kiezen die optimaal is afgestemd op het moment van de verplaatsing.

De aanbieder van een mobiliteitskaart of -app is een ‘provider’ die af-spraken heeft gemaakt met bedrijven die mobiliteitsdiensten organiseren. Hoe veelzijdig de oplossing is, hangt daarom af van de inbegrepen diensten, maar alomvattend kan het aanbod nooit zijn.

Vergelijk het met de vertrouwde tankkaart die toelaat bij één of een aantal merken te tanken maar nooit bij allemaal. Bovendien kunnen de flexibele en multimodale diensten ook regionaal beperkt of net internationaal uitbreidbaar zijn.

Dan rijst vanzelf de vraag of deze mobiliteitskaarten of -apps meer bieden dan een kredietkaart, waarmee men ook parkings, treintickets en dergelijke meer kan aankopen. De mobiliteitskaart of -app biedt in de eerste plaats een voordeel voor de werkgever: de meer rechtlijnige fiscale bewijsvoering en aanvaarding leidt tot een vorm van administratieve vereenvoudiging.

Voor de werkgever is het wel belangrijk dat de elektronische facturen compatibel zijn met het boekhoudpakket van zijn onderneming.

Mobiliteitskaarten en -apps maken het daarnaast voor zowel de werkgever als werknemer eenvoudig om het mobiliteitsbudget (de zogenaamde tweede pijler) of het cafetariaplan te beheren.

 

VOOR WELK GEBRUIKERSPROFIEL?

Mobility cards of apps zijn interessant voor wie over een bedrijfswagen beschikt maar daar niet dagelijks gebruik van moet maken voor zijn professionele verplaatsingen. Ze stimuleren een mix van transportmodi, zoals bijvoorbeeld een combinatie van openbaar vervoer en deelfietsen.

Wie voor woon-werkverplaatsingen al gebruik maakt van een treinabonnement, kan met de mobiliteitskaarten en -apps extra mobiliteitscomfort toevoegen in de vorm van een deelfiets van het station naar de werkplek of een deelauto voor occasionele verplaatsingen die afwijken van het dagelijkse traject.

Het beheer van de tweede pijler van een mobiliteitsbudget wordt voor zowel de werkgever als de werknemer een stuk gebruiksvriendelijker.

De werkgever kan maandelijks een budget ‘opladen’ waarover de gebruiker kan beschikken en de werknemer behoudt altijd een overzicht op zijn uitgaven en het resterende budget.

Enkele providers integreren een kredietkaart in hun mobiliteitskaart, waardoor de professionele veelreiziger zowat alle uitgaven kan regelen zonder een onkostennota te moeten opstellen, terwijl de werkgever een gedetailleerd overzicht krijgt in één enkele factuur conform de fiscale regelgeving.

 

DE FISCALE REGELS VOOR MOBILITEITSKAARTEN

Mobiliteitskaarten van het type Modalizy, Olympus, XXimo enzovoort worden gebruikt om betalingen en multimodale verplaatsingen te faciliteren en worden vaak gecombineerd met een leasevoertuig. Voor de fiscale afhandeling moet de mobiliteitsprovider een uitsplitsing maken per verplaatsingsmodus, eventueel met de mededeling of het een zuivere beroepsverplaatsing betreft dan wel een woon-werk- of privéverplaatsing. Afhankelijk van de input zal de provider of een derde dienstverlener via een backoffice de doorstroming verzorgen naar de fiscale en sociale loonadministratie en naar de boekhouding. Er is ook een directe link vereist met de ‘mobiliteitsrekening’ die de werkgever voor elke werknemer moet voorzien.

De fiscale administratie heeft (nog) geen bijzondere regels vastgelegd voor de fiscale aftrekbaarheid van mobiliteitskaarten. Indien enkel autogerelateerde mobiliteit wordt aangeboden dienen deze kosten wel te worden beperkt in functie van de CO2-uitstoot van het voertuig. De kosten van een mobiliteitskaart binnen een mobiliteitsbudget worden afgetrokken van het mobiliteitsbudget zelf.

Ze hebben dus geen impact op het TCO-budget van het ingeleverde voertuig.

 

Mobility kaarten & apps

 

Olympus XXImo* Modalizy** Optimile Skipr***
App Uitsluitend app Kaart + app Kaart + app Kart + app Mobiflow Kaart + app
Tanken Met de Mobility Card >

Q8, Maes, Lukoil, Esso, Dats24, Esso Express, Total, AVIA en Power.

+ optie internationaal

Modalizy Refill Card

Esso, Lukoil, Q8, Texaco, Avia, Gabriëls, G&V, Maes, Octa+, Power, DCB

/ Ja
Elektrisch laden Ja

+ optie internationaal

+ optie koppelen Tesla

Modalizy HybridCard – 12 Europese landen Allego, EcoTap, New Motion, Mobility +, Greenway, emobitaly, EVBox, Demelectric
Parkeren Straatparkeren,

B-parkings aan stations

> Mobib kaart nodig

Met de Mobility Card > Q-park, Interparking, Apcoa, Vinci en B-parking

+ straatparkeren

+ optie internationaal

Interparking,Indigo BePark, Q_Park, Yellowbrick, OPnGO

+ straatparkeren

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

/ Q-Park
Carwash Ja, via Visa in de Benelux

Zoeken via Milo app

Fleetwash-netwerk

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

/
Tol Internationaal met de Mobility Card en zover gemachtigd Ja /
Routeplanner Moovit Ja Slim naar Antwerpen Ja Ja
Trein NMBS abonnementen

Raillease

Standard Multi

NMBS NMBS

M-ticketing

NMBS NMBS
Internationale treintickets Ja, via Visa

NMBS, NS International of DB Bahn

Thalys /
Bus, tram, metro De Lijn

M-ticket

M-card

De Lijn

M-ticket

Abonnementen

De Lijn

M-ticketing

De Lijn

M-ticket

De Lijn
MIVB 10

Jump 10

Jump 10 Airport

Jump 24h Airport

> Mobib kaart nodig

MIVB (evt. Mobib kaart koppelbaar) MIVB

 

/ MIVB
TEC 10

Multiflex

Next 1

> Mobib kaart nodig

TEC / TEC
Kilometerregistratie Fiets en auto
Deelfiets Velo Antwepen

BlueBike (stations)

Mobit,

Swapfiets

Billy Bike

Villo! (Brussel)

Velo (Antwerpen)

Villo (Bruxelles), LiBiaVélo (Namur),

Vélo Antwerpen, Bluebike,

Mobit,

Billy Bike,

Jump,

Velib

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

BlueBike Billy

Villo! (Brussel)

Velo (Antwepen)

Mobit

Swapfiets

Lime

BlueBike (stations)
Deelauto Cambio Poppy, Share Now DriveNow, ZenCar, Poppy, ZipCar, Ubeeqo

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

/ Poppy
Deelsteps Lime,

Dott

allen in Europa die kredietkaart aanvaarden / Bird, Circ, Dott, Lime,

Poppy

Deelscooters Poppy

Scotty

Felyx

allen in Europa die kredietkaart aanvaarden / Bird, Poppy, Lime

Felyx (3 steden in Nederland)

 

Korte termijn autohuur Ja > Europcar, Avis en Sixt. Europcar, SIXT,

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

/ Ja
Taxi Billy Brussel: Taxis Verts;

Antwerpen: Antwerp-Taxi;

Gent: Vtax;

Luik: Unitax

+ Uber

+ Uber for Business

+ eCAb

Taxis Verts,

Antwerp Tax

V-Taks

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

 

/ Uber
Privéchauffeur Husk

Uber

Heroad

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

/ Husk,

Heetch

Vliegtickets Brussel Airlines, Flybe, FlyVLM, Ryanair, easyJet, KLM, Lufthansa, Eurowings, British Airways, CheapTickets, Transavia, Norwegian, AirFrance, Iberia, Vueling, en Wizz. Optioneel /
Horeca Met de Mobility Card Optioneel /
Hotels Met de Mobility Card  bij Booking.com Optioneel /
Meeting Rooms Silversquare The Loft,

Transformat Brussel

+ allen in Europa die kredietkaart aanvaarden

/

 

* XXimo is gecombineerd met Visa. Sommige transacties met de XXImo Mobility Card zijn geblokkeerd, zoals geldopnames, juweliersaankopen, gokken en erotiek. Aankopen via internet zijn ook uitgesloten, met uitzondering van o.a. zakelijke vliegtickets of internationale treinreizen.

Minimum afname 50 kaarten

Specifieke XXImo Mobility Card voor het Flexplan en het Cafetariaplan

 

** Modalizy is gecombineerd met Mastercard®

Modalizy Pass Mastercard® aanvaard in heel Europa.

Specifieke Modalizy kaarten voor het beheer van het mobiliteitsbudget (Modalizy Budget Mastercard®) en het Cafetariaplan (Modalizy Flex Mastercard®)

 

*** Skipr geeft geen volledig inzicht in de partners die hun diensten koppelen.

 

Eduard Coddé

Eduard Coddé, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Mobiliteit , Mobiliteitskaart/-apps

Gelijkaardige artikels