Gepubliceerd op 8 May 2024 om 09h51
Door Damien Malvetti

Betalen bij openbare laadpunten: pas op voor frauduleuze QR-codes

Een nieuwe zwendel is onlangs ontdekt door verschillende leveranciers van openbare oplaadpunten. Mensen met kwade bedoelingen plaatsen valse QR-codes die identiek zijn aan de QR-codes van de leverancier op het oplaadpunt om gebruikers te misleiden en hun bankgegevens te achterhalen. Wees dus waakzaam en geef de informatie door aan uw bestuurders die het publieke netwerk gebruiken.

De zwendel in kwestie is net gemeld op sociale netwerken door EnergyVision, maar er wordt aangenomen dat het meerdere leveranciers betreft. Mensen met kwade bedoelingen kopiëren de QR-codes die zijn aangebracht op openbare oplaadpunten om betaling via een bankapplicatie mogelijk te maken. De frauduleuze QR-code wordt bovenop de QR-code van de leverancier geplaatst en bedekt deze volledig.

Het doel van de dieven is duidelijk: de bankgegevens achterhalen van gebruikers die deze QR-code scannen. Als jij of je chauffeurs een QR-code hebben gescand maar geen laadsessie hebben kunnen starten, wees dan op je hoede en neem direct contact op met je bank.

Sommige leveranciers, zoals EnergyVision, hebben de QR-code betalingsservice tijdelijk uitgeschakeld om problemen te voorkomen.

Leveranciers wijzen erop dat het voor 100% veilige betaling beter is om alleen je laadkaart of je badge te gebruiken in plaats van je bankkaart.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News , Vlootbeheer , Brandstof- en energiebeheer

Gelijkaardige artikels