Gepubliceerd op 10 October 2022 om 12h39
Door Damien Malvetti
Experten gelinkt :

Swapfiets gaat voor circulaire fiets en ontvangt B Corp duurzaamheidslabel

Swapfiets, ‘s werelds eerste fietsabonnement dat bekend is van de blauwe voorband, is beloond met het internationale duurzaamheidslabel B Corp. Met de certificering horen ze thuis in het rijtje duurzame pioniers zoals Patagonia, Tony’s Chocolonely en Dopper. Stuk voor stuk bedrijven die die hun business inzetten als een force for good. Vanuit de missie een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in steden, zet de scale-up zich in voor een systeemverandering in de mobiliteitsindustrie. Swapfiets-leden maken deel uit van een groeiende beweging van Europese stedelingen die een fiets gebruiken om zich op de meest duurzame manier van punt A naar B te begeven. Een fiets gebruiken in plaats van bezitten is al een heel bewuste keuze. Daar komt nu bij dat Swapfiets achter de schermen werkt aan een volledig circulaire productlijn. Tegen 2025 wil het een klimaatneutrale bedrijfsvoering hebben. De toetreding tot het B Corp netwerk zorgt dat Swapfiets nóg een tandje bijsteekt ​ om zijn missie te waar te maken: meer leefbare steden.

|
| © |

Van bezit naar gebruik

Uit recent onderzoek blijkt dat als iedereen in de wereld dagelijks net zo veel zou fietsen als in Nederland, dat leidt tot 700 miljoen ton minder CO₂-uitstoot. Dat komt neer op 20 procent van de huidige uitstoot van alle personenwagens wereldwijd. Met meer dan 280.000 leden in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk is Swapfiets vastberaden een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in steden.

“We zijn trots dat we toetreden tot de B Corp gemeenschap en zien de certificering als extra belofte aan en verantwoordelijkheid naar onze leden. Toen we Swapfiets in 2014 begonnen, hadden we een heel nieuwe visie op de fietsindustrie omdat we anders kijken naar bezit en slimmer willen omgaan met schaarse grondstoffen. De ‘stop owning, start using’ boodschap staat nog steeds aan de basis van alles wat we doen en is, in het licht van de klimaatcrisis, actueler dan ooit”, zegt Richard Burger, mede-oprichter en Sustainability Director bij Swapfiets.

Onderweg naar 100% circulair en klimaatneutraal

Eerder dit jaar publiceerde Swapfiets een eerste Sustainability report met een samenvatting en status van de impact-gedreven doelen. De lat ligt hoog met een 100% circulaire productlijn en klimaatneutrale bedrijfsvoering vanaf 2025. Het team van Swapfiets kan allesbehalve achteroverleunen nu het B Corp certificaat is toegekend.

Impact maken op de vijf pijlers van B Corp – bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap – staat in de hele organisatie, operatie en keten van Swapfiets voorop. Om een 100% circulaire productlijn te realiseren, wordt geïnnoveerd op het gebied van hergebruik, reparatie en gerecyclede materiaalsoorten. Daarnaast lopen verschillende pilots en samenwerkingen om o.a. afval te reduceren en om de Swapfiets-uniformen in zijn winkels duurzamer te maken.

“Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou worden, maar we zijn, net als andere bedrijven in het B Corp netwerk, vastberaden onze ambitieuze doelen te halen. Hierbij stellen we ons kwetsbaar op. We zijn transparant over onze ambities en vertellen eerlijk over de uitdagingen die horen bij pionieren in een complexe en snel veranderende wereld,” zegt Richard Burger.

 

Impact vergroten | stop owning, start using

Swapfiets zit in de hoogste versnelling om business structureel in te zetten als een force for good. Een greep uit voorbeelden hoe Swapfiets pioniert en de impact vergroot, kilometer voor kilometer:

 • Om de levensduur van de fietsbanden te verlengen is Swapfiets een unieke samenwerking met Vittoria2Go gestart waarmee ze ‘banden als een service’ aanbieden om ‘zero rubber waste’ na te streven.
 • De fietsen hebben meer positieve impact dan reguliere fietsen:
  • De Swapfiets Deluxe 7 fiets is 88% circulair.
  • De Swapfiets Deluxe 7 heeft een 35% kleinere klimaatimpact dan een reguliere fiets.
 • Metaal heeft een hoge klimaatimpact. Daarom innoveert Swapfiets voor de 100% circulaire productlijn met een nieuwe soort herwonnen plastic afkomstig uit gerecycled plastic. Hiermee kunnen fietsonderdelen van metaal vervangen worden.
 • Swapfiets experimenteert met gerecyclede materiaalsoorten en slimmer circulair design voor o.a. fietszadels.
 • Alle kantoren, winkels en loodsen van Swapfiets switchen naar 100% hernieuwbare elektriciteit.
 • Naast duurzame ambities levert Swapfiets een actieve bijdrage aan maatschappelijke thema’s
 • In London werkt Swapfiets met de stad samen om de fietscultuur verder te ontwikkelen.
 • Daarnaast doneert Swapfiets ieder jaar 200 fietsen aan het ‘Bicycles for Education’programma in Senegal, zodat Senegalese kinderen naar school kunnen fietsen en de drempel naar een opleiding wordt verlaagd. Ook doneerden ze fietsen aan het Leger des Heils voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Fietsen (huur) , Mobiliteit
Experten gelinkt :

Gelijkaardige artikels