Gepubliceerd op 3 November 2020 om 11h37
Door Tony De Mesel

TEST: DFSK Fengon

Naast BAIC is DFSK het tweede Chinese merk dat zijn Belgisch debuut beleeft. Voorlopig telt het gamma twee modellen. De Glory is een stoer ogende SUV met zeven zitplaatsen. De Fengon van deze test op zijn beurt is een elegante crossover.

||
|| © ||

De Fengon is best een mooi gelijnde auto en kan gecatalogeerd worden als een crossover, een kruising tussen een SUV en een vijfdeurs coupé. Dit concept kennen we al van bij vooral Audi, BMW en Mercedes. Niet dat je daaruit mag afleiden dat de Fengon meteen een directe concurrent is van wat de Duitse premiummerken in de aanbieding hebben.    

Lange benen

Met zijn 4,69 meter heeft de Fengon het formaat van een grote middenklasser. Ondanks de glooiende daklijn hebben de passagiers achterin voldoende hoofdruimte. Ook qua beenruimte hebben ze zeker niet te klagen. De koffer heeft een aanzienlijk volume, is breed en kan worden verruimd door de achterbank in ongelijke delen neer te klappen. Wel wordt het laden en lossen enigszins bemoeilijkt door de hoge laaddrempel. Vooraan word je getrakteerd op goed steunende en volledig elektrisch verstelbare sportstoelen. Ook het onderaan afgevlakte multifunctionele stuurwiel en de analoge tellers hebben een zekere sportieve uitstraling. Vooral de traditionele zwarte wijzerplaten met witte naalden zijn geslaagd. Tussen de bestuurder en de voorste passagier prijken twee aanraakschermen. Eén dient voor het infotainment en het andere voor de bediening van airco en ventilatie. Het centrale deel van het dashboard staat trouwens lichtjes naar de bestuurder gericht. Voor de aankleding worden her en der chroom accenten gebruikt en is er over de ganse  breedte van het dashboard een strook met koolstof look geïntegreerd.  

Prijs en uitrusting

De Fengon is enkel verkrijgbaar met een 1,5-liter turbomotor van 136 pk. Daarbij laat de Belgische importeur de keuze tussen twee combinaties: benzine/lpg (€ 27.900) of zoals in onze testauto benzine/cng (€29.230). Telkens wordt de dwarsgeplaatste viercilinder gecombineerd met standaard een cvt waarbij drie rijmodi mogelijk zijn. De Fengon is bijzonder scherp geprijsd vooral als je rekening houdt met de uitgebreide lijst standaardvoorzieningen gaande van een lederen stoelbekleding, een automatische airco en openschuifbaar panoramisch dak tot een volledige led-verlichting, een elektrisch bediende achterklep en zelfs een dashcamera.   

Hoog toerental

Het sportieve karakter dat de sportstoelen en de cockpit opwekken, wordt van bij de eerste gereden meters bevestigd door de strakke demping van de ophanging en de scherp en vol aanvoelende stuurinrichting. Toch is deze Fengon geen sportieveling en dat komt door de combinatie van motor en cvt. De viercilinder voelt wat zwak aan, vooral bij een laag toerental. Bovendien wordt hij tijdens het versnellen tot vervelens toe in een hoger toerental gejaagd door de continu variabele transmissie en dat terwijl de prestaties en vooral de hernemingen niet navenant zijn. Daardoor is deze Fengon minder geschikt voor het typisch Belgische snelwegwerk waar hernemingen belangrijk zijn. Cruisen is meer zijn ding.

Fleetbalans

De combinatie van de motor en de cvt is niet echt een succes, te meer omdat de Fengon meer dan twee ton neerzet op de weegschaal. Jammer want het design is best geslaagd. Ruim is de Fengon ook. Bovendien heeft deze vijfdeurs een gunstige verhouding tussen prijs en standaarduitrusting en kan hij uitpakken met vijf jaar waarborg zonder kilometerbeperking.

Technische fiche

DFSK Fengon cvt/cng

TECHNISCHE INFORMATIE  
Brandstof Benzine + cng
Vermogen 101 kW/136 pk
Maximumkoppel 220 Nm @ 4.000 o/m
Leeggewicht 2.065 kg
Koffervolume Niet gekend
Brandstoftank 15 kg cng
Gemiddeld normverbruik 6 kg/100 km
CO2-uitstoot 161 g/km
Topsnelheid 180 km/u
Cilinderinhoud 1.499 cc
BEHEERSINFORMATIE
Basisprijs exclusief btw 24.157 €
Basisprijs inclusief btw 29.230 €
Fiscaal vermogen 8 PK
TMC (Brussel, Wallonië, Leasing) 495,00 €
BIV (Vlaanderen) 0 €
Verkeersbelasting (Brussel, Wallonië) 394,07 €
Verkeersbelasting (Vlaanderen) 0 €
Fiscale aftrekbaarheid 47,55 %
VAA werknemer 2.254,88 €/jaar
Verworpen kosten – €/jaar
CO2-belasting – €

Chinese crossover

Tony De Mesel

Tony De Mesel, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Invoerders & Constructeurs , Voertuigen

Gelijkaardige artikels