Gepubliceerd op 7 May 2024 om 11h59
Door Damien Malvetti
Experten gelinkt :

Dit zijn de 5 meest voorkomende fietspechgevallen bij VAB

De boomende fietsbusiness zoals we de voorbije tien jaar kenden, betekende ook dat VAB haar werkterrein moest verleggen. Er werd niet meer enkel naar auto’s gekeken, maar ook naar tweewielers. Het team van (ondertussen meer dan 350) wegenwachters moest daartoe uiteraard zijn kennis grondig uitbreiden. In 2019 werd het idee uitgewerkt om pechverhelpers – gespecialiseerd in specifieke fietsproblemen – aan te werven. De eerste examens daarvoor werden georganiseerd in oktober 2019. Maar ook een wegenwachter, gespecialiseerd in wagens en motoren, krijgt bij aanvang van zijn traject nog steeds een dag fietsopleiding waarin hij de basics aangeleerd krijgt. Aanvullend is er twee keer per jaar een periodieke training fietsherstelling. Elke VAB-wegenwachter heeft dus met andere woorden een fietsopleiding genoten.

Van 0 naar meer dan 250.000

Dat alles resulteert in een fix-rate van 81%. Meer dan 8 op de 10 pechgevallen wordt dus door VAB ter plekke opgelost. Een cijfer dat in al die jaren onveranderd bleef. Het VAB-personeel is mee met zijn tijd én met de technische evoluties. Bovendien biedt VAB aan die 19% gevallen die niet ter plekke worden opgelost de service om hen naar huis te brengen.

Het is geen toeval dat VAB ondertussen de kaap van 250.000 fietsen die op haar pechverhelpingkunnen rekenen overschreden heeft.

Banden, banden, banden

Wat nog niet veranderde in al die jaren is de top vijf van het soort herstellingen die onze pechverhelpers moesten uitvoeren. Het meest voorkomende pechgeval is en blijft hetzelfde: de band, zowel bij de gewone fiets, de elektrische fiets als de speedpedelec. Vaak een gevolg van gebrekkige, vuile of versleten infrastructuur, zo blijkt. En met infrastructuur bedoelen we zowel het wegdek als slecht onderhouden fietsonderdelen.

Top 5 fietspechgevallen

  1. Banden 74%
  2. Aandrijving 12,5% (ketting, wielbevestiging, versnellingen)
  3. Varia 4,3%
  4. Elektriciteit 2,7%
  5. Onderstel 2,7%.
Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Fietsen (huur) , Mobiliteit
Experten gelinkt :

Gelijkaardige artikels

Gelinkte events