Gepubliceerd op 22 January 2024 om 09h15
Door Damien Malvetti

Enquête: 3 redenen om voor multimodaal pendelen te kiezen

Werknemers hechten steeds meer waarde aan flexibel woon-werkverkeer, zo blijkt uit recent onderzoek van SD Worx. De gemiddelde Belg is dagelijks 50 minuten onderweg en is daarom op zoek naar een efficiënte, stressvrije en duurzame manier van woon-werkverkeer. Daar komt “multimodaal pendelen” om de hoek kijken, waarbij werknemers verschillende vervoersmiddelen combineren voor een snelle en handige trip. Deze aanpak biedt hen de mogelijkheid om naadloos tussen zakelijke activiteiten te pendelen.

Multimodaal pendelen betekent dat werknemers verschillende vervoersmiddelen gebruikt tijdens één enkele reis. Denk daarbij aan een autorit naar het treinstation of fietsen naar de bushalte. In plaats van je te beperken tot één vervoersoptie, omvat multimodaal pendelen het efficiënt combineren en schakelen tussen verschillende transportopties om een bestemming te bereiken.

Deze manier van woon-werkverkeer wint terrein vanwege de flexibiliteit, efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Vooral in stedelijke gebieden, waar verkeersopstoppingen en vervuiling een uitdaging vormen, biedt het een aangenamere en duurzamere pendelervaring. Maar waarom zou je multimodaal woon-werkverkeer omarmen?

 

1. Multimodaal pendelen in lijn met COP28-doelstellingen

Het verminderen van CO2-uitstoot is voor veel bedrijven een belangrijke doelstelling. Multimodaal pendelen minimaliseert onnodig brandstofverbruik en verkleint de CO2-voetafdruk door routes te optimaliseren en verschillende transportmiddelen te combineren. Maar het is ook een strategisch voordeel, met het oog op initiatieven zoals COP28, waarbij onder andere wordt gestreefd naar een verdriedubbeling van hernieuwbare energie om de verbranding van fossiele brandstoffen te verminderen, biedt het actief betrekken van reizigers bij het maken van groenere keuzes niet alleen voordelen voor het milieu, maar plaatst het ook merken in lijn met duurzame waarden.

 

2. Stressvrij onderweg

Een van de belangrijkste redenen waarom zakelijke professionals steeds vaker voor multimodaal pendelen kiezen? Gemak. Moderne multimodale reisplatforms zijn gebruiksvriendelijk en intuïtief ontworpen, waardoor het eenvoudiger wordt om woon-werkverkeer moeiteloos in te plannen, beheren en volgen. Zo kunnen werknemers zich stressvrij concentreren op hun werkzaamheden.

 

3. Flexibel pendelen

In een wereld waar plannen constant veranderen, hebben werknemers steeds meer nood aan verschillende reisopties. Multimodaal pendelen biedt de flexibiliteit om in te spelen op wisselende schema’s en onverwachte omstandigheden. Dit wordt des te belangrijker in een tijd waarin kantoorflexibiliteit een belangrijke peiler is in de war for talent, met variabele uurroosters, glijdende uren en thuiswerkmogelijkheden. Daardoor kunnen werknemers onverwachte kansen benutten, en soepel omgaan met potentiële uitdagingen, zoals een veranderende kantoordag, een trein die te laat komt of een afgelaste bus.

Yorick Amelynck, mobiliteitsexpert bij XXImo vat samen: “2023 was meer dan ooit het jaar van de file. Werknemers zoeken steeds meer naar een optie waarbij gemak op één staat. Dat die optie daarnaast ook kostefficiënt en duurzaam is, zijn mooie extra’s. Daarnaast is een multimodaal pendelmodel ook voor werkgevers interessant, nu ze steeds meer aspecten van hun duurzaamheidsinitiatieven in kaart zullen moeten brengen. De mobiliteitstoekomst is afgestemd op flexibiliteit en bedrijven doen er goed aan hierop in te spelen met een mobiliteitsbeleid dat de roep om flexibiliteit en gemak van werknemers maximaal ondersteunt.”

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.

Gelijkaardige artikels