Gepubliceerd op 10 November 2023 om 10h10
Door Michel Willems - Mobilitas

Europees Parlement stemt voor afgezwakte EURO 7 norm

Het Europees Parlement stemde op donderdag 9 november voor een meer realistische benadering van de EURO 7 norm dan wat voorheen door de Europese commissie was voorgesteld.

Het debat rond de invoering van de EURO 7 norm is al een lange tijd aan de gang. Autoconstructeurs wezen erop dat via de huidige EURO 6 norm in zijn verschillende fasen reeds een belangrijke stap was gerealiseerd in het vermijden van schadelijke stoffen aan de uitlaat en met name fijnstof, NOx en CO. De investeringen hiervoor waren substantieel met het effect dat vooral kleinere voertuigen in het goedkope gamma fors duurder werden. Men dient daarbij te weten dat de EURO norm niet enkel geldt voor personenwagens maar ook voor het segment van de lichte bedrijfswagens en de zware vrachtwagens.

De door het EU-parlement afgezwakte EURO 7 norm is eerder een verderzetting zijn van de huidige EURO 6 voor personenwagen en de EURO VI norm voor lichte en zware vrachtwagens die respectievelijk reeds in 2007 en 2009 werden vastgelegd. De afgezwakte EURO 7 norm is voor autoconstructeurs beter omzetbaar op het niveau van hun industriële processen maar omvat toch een aantal wezenlijke verschillen.

De nieuwe EURO 7 norm houdt immers ook rekening met de fijnstofuitstoot van banden en het remmen, waardoor ook elektrische voertuigen zullen getroffen worden.  Over de juiste uitvoering van de testprocedures voor elektrische voertuigen blijven nog een aantal vragen open. De effectieve implementatie en bepaalde uitvoeringsmodaliteiten in de EU-landen zal via een verder overleg plaatsvinden tussen de Europese Raad en het Europees Parlement enerzijds en de EU-commissie anderzijds die nog vasthoudt aan een aantal strengere uitvoeringsmaatregelen.

De definitieve teksten worden ten vroegste verwacht in 2024 met effectieve uitvoering ten vroegste in 2026 voor personenwagens en in 2027 voor lichte en zware vrachtvoertuigen maar mogelijks nog een jaar later voor beide categorieën voertuigen. Diverse studies tonen ook aan dat de verbetering van de luchtkwaliteit sneller kan worden behaald door de vernieuwing van het Europees wagenpark en door investeringen in ontwikkelingen en introductie op grotere schaal van elektrische voertuigen weliswaar onder de voorwaarde dat het aantal gereden kilometers per inwoner niet verder stijgt om zogenoemde ‘congestie pollutie’ te vermijden.

Michel Willems

MOBILITAS

Michel Willems - Mobilitas

Michel Willems - Mobilitas, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Tax & Legal

Gelijkaardige artikels