Gepubliceerd op 20 September 2023 om 09h34
Door Damien Malvetti

Steeds meer klanten van BNP Paribas Fortis kiezen voor duurzame mobiliteit

Elektrische wagens zijn aan een sterke opmars bezig. Ook het aantal elektrische fietsen zit in de lift. Dat blijkt uit de sterke stijging van het aantal bestellingen bij Arval, marktleider op het vlak van leasingwagens in België en dochteronderneming van BNP Paribas Fortis. Maar niet alleen klanten kiezen voor een steeds duurzamere mobiliteit. Ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit, die plaatsvindt van 16 tot 22 september, lanceert BNP Paribas Fortis ook voor zijn eigen medewerkers een reeks initiatieven die duurzame mobiliteit bevorderen.

Arval zag het aantal bestellingen van elektrische wagens in ons land tijdens de eerste helft van 2023 meer dan verdubbelen (+123%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo is al bijna 1 op 4 voertuigen (22,9%) in de vloot van de leasingmaatschappij geëlektrificeerd. Tegen het einde van 2025 wil ze dat aandeel naar 58% brengen.

Ook kredietmaatschappij AlphaCredit zet in op duurzame mobiliteit. Eind juni 2023 was 1 op 5 nieuwe autoleningen bestemd voor elektrische wagens. Het gemiddelde bedrag van zo’n lening was 25.372 euro, een stijging met 3.500 euro ten opzichte van een jaar eerder.

 

Meer met de elektrische fiets
Niet alleen elektrische auto’s zijn aan een sterke opmars bezig, ook voor elektrische fietsen noteert Arval een opmerkelijke stijging. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar leverde het 796 fietsen af, al dan niet elektrisch. Dat is 27% meer dan tijdens het eerste semester van 2022. AlphaCredit sloot 913 leningcontracten voor elektrische fietsen af voor een gemiddeld bedrag van 3.804 euro.

“Het ecosysteem van de mobiliteit is de laatste jaren ingrijpend veranderd en de gebruikers zijn op zoek naar minder vervuilende, veiligere en zuinigere vervoerswijzen”, zegt Laurent Loncke, General Manager Retail Banking bij BNP Paribas Fortis. “BNP Paribas Fortis is dankzij zijn oplossingen op het vlak van financiering, verzekering en leasing al jarenlang een vanzelfsprekende mobiliteitspartner. Via onze verschillende metiers blijven we onze rol spelen door ons te positioneren op de volledige waardeketen. We begrijpen immers zeer goed het belang van mobiliteit en kunnen bogen op een sterke expertise”.

 

Medewerkers van BNP Paribas Fortis
Al vele jaren zet BNP Paribas Fortis acties op om zijn medewerkers aan te moedigen duurzamere mobiliteitsgewoontes aan te nemen voor zowel professionele als woon-werkverplaatsingen. Zo moedigt de bank het gebruik van het openbaar vervoer aan (het nieuwe hoofdgebouw in Brussel bevindt zich bijvoorbeeld op wandelafstand van verschillende stopplaatsen van het openbaar vervoer) en biedt ze de mogelijkheid om een elektrische wagen te nemen voor privé- en professioneel gebruik. De bank faciliteert ook videovergaderingen, tussen collega’s onderling maar ook met klanten, waardoor het aantal professionele verplaatsingen gestaag afneemt.

De gemiddelde auto in België stoot 105 g CO2/km uit. Bij de bedrijfswagens van BNP Paribas Fortis ging dat eind 2022 maar over 80,41 g, een daling met meer dan 10% ten opzichte van eind 2021. De gemiddelde afstand die medewerkers van de bank in 2022 aflegden voor professionele verplaatsingen, is met 38% gedaald ten opzichte van 2019.

80% van de BNP Paribas Fortis-medewerkers in de Brusselse kantoren komt naar het werk met het openbaar vervoer. Twee jaar geleden was dat nog 73,4%. De bankmedewerkers in Brussel ontdekken ook steeds vaker de mogelijkheid om met de fiets naar het werk te komen, iets wat zo’n 15% van hen meestal doet. Voor de medewerkers in heel België bedraagt dat cijfer 13% (ten opzichte van 11% een jaar geleden).

 

Week van de Mobiliteit bij BNP Paribas Fortis
Ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit neemt BNP Paribas Fortis voor zijn werknemers een reeks initiatieven om duurzame mobiliteit te bevorderen. Zo daagt de bank al haar medewerkers uit om van 18 tot 29 september zoveel mogelijk te fietsen of te stappen. Afhankelijk van het aantal geregistreerde trajecten, doet ze een schenking (2.000, 4.000 of 6.000 euro) aan vzw Fietsbieb, die fietsen regelt voor kansarme kinderen.

Er komt ook een fietsexpo, waar medewerkers te weten komen welk type fiets het beste bij hen past, en een fietsatelier, waar ze praktische tips krijgen om de levensduur van hun stalen ros te verlengen. Voor de handige doe-het-zelvers organiseert de bank ook enkele lessen in fietsherstellingen.

Aan de hand van een online quiz worden de medewerkers zich ervan bewust hoe goed (of slecht) ze scoren op het vlak van duurzame mobiliteit. Voor wie zweert bij koning auto, stelt BNP Paribas Fortis 3 video’s ter beschikking met tips rond ecologisch verantwoord rijden.

 

Bijna de helft van de Belgen denkt aan een elektrische wagen
Uit een enquête die Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis uitvoerde in november 2022, bleek dat 1 op 10 Belgen al is overgeschakeld naar een elektrisch of hybride voertuig. De studie toonde ook aan dat 47% van de Belgen tegen 2029 wil overschakelen naar een elektrische of hybride wagen, maar ook dat 35% geen afscheid wil nemen van zijn voertuig met verbrandingsmotor. De financiële sector heeft dus ongetwijfeld een belangrijke rol te spelen om de transitie van bedrijven en particulieren naar duurzame mobiliteit te versnellen.

Mobiliteit zal hoe dan ook een belangrijke rol spelen in het duurzamer maken van onze samenleving. Ruim één vijfde (21,5%) van de CO2-uitstoot in België wordt veroorzaakt door transport[1]. De files op de Belgische wegen kosten de bedrijven zo’n 4,5 miljard euro per jaar, wat overeenkomt met 1% van het bbp[2]. Ook in de Belgische huishoudens neemt mobiliteit een flinke hap uit het budget: gemiddeld besteden die daar 11,4% van de inkomsten aan.

 

Ontdek de slideshow met cijfers over mobiliteit

 

[1] Bron: www.klimaat.be, totale uitstoot in 2021

[2] Bronnen: Statbel; Verbond van Belgische Ondernemingen (Belgian Mobility Dashboard)

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.

Gelijkaardige artikels