Gepubliceerd op 20 July 2022 om 16h21
Door Damien Malvetti
Gelinkte experten :

Touring doorbreekt de vooroordelen en neemt als eerste pechbijstandsorganisatie een vol-elektrisch depannagevoertuig in gebruik

De weerstand tegen elektrisch rijden ebt stilaan weg. Meer en meer autogebruikers beseffen dat elektrische auto’s écht een stap vooruit zijn op milieuvlak. Tegelijk sijpelt het besef door dat een elektrische auto in een gezinscontext uiteindelijk niet zoveel aanpassingen vergt. Al is niemand blind voor de obstakels die blijven: de aankoopprijs is pittig en om echt zorgeloos te kunnen rijden, moet het netwerk van publieke laadpunten nog sterk uitgebreid worden.

Mijn bedrijf voortdurend mobiel met een EV? Onmogelijk!

Heel anders is het voor bestel- en vrachtwagens. Daar lijkt elektrisch rijden iets voor ergens in de toekomst. En jawel, er zijn goeie redenen om nog voorbehoud te hebben inzake elektrisch rijden. Het laadvermogen van het bedrijfsvoertuig wordt beperkt door het grote en zware accupack; de actieradius is onvoldoende, het laden duurt te lang… Kortom: voor een voertuig dat permanent inzetbaar moet zijn, dat heel wisselende trajecten aflegt, dat een maximale laadruimte moet bieden en dat bovendien zwaar belast wordt, lijkt een elektrische aandrijving voor veel bedrijven nog geen optie. De werkpaarden van de weg halen vandaag hun energie daarom in de eerste plaats uit diesel, benzine of gas.

Of toch niet?

Touring is niet blind voor de hindernissen die in de weg staan van elektrische bestel- en vrachtwagens, maar wij willen er ons allesbehalve achter verschuilen. Wel integendeel! Touring heeft de ambitie om dé meest gespecialiseerde bijstandsverlener voor elektrische voertuigen te zijn, en dan is het niet meer dan logisch dat wij zelf ook voorop lopen in elektrische mobiliteit. Om die reden neemt Touring nu als eerste pechverhelper in ons land een elektrisch interventievoertuig in gebruik. Vanaf nu draait het volop mee in onze 7/7 pechverhelping. Geen betere manier om de noden en wensen van ons cliënteel te begrijpen, dan door zelf ervaring uit een uitdagende praktijk op te bouwen.

De daad bij het woord

Samen met het automerk Peugeot en met inrichter Sortimo hebben wij een elektrische bestelwagen van het type e-Expert uitgerust voor onze pechverhelping. Dat betekent niet enkel 600 kilogram technisch en herstelmateriaal aan boord, maar ook voortdurend mobiel en onderweg zijn zonder vooraf te weten waar we te hulp moeten schieten. Op die manier challengen wij drie van de belangrijkste obstakels inzake elektrisch rijden in een bedrijfscontext: de zware belading die een invloed heeft op het rijbereik; de noodzaak om steeds inzetbaar te zijn, en tenslotte het feit dat verplaatsingen onvoorspelbaar zijn. Wij weten immers nooit op voorhand wanneer en van waar de oproep om bijstand komt. Maar wij geloven rotsvast dat het lukt!

Patrick Van den Broeck, directeur Operations bij Touring, stelt het zo: “Touring heeft zich tot missie gesteld om de weggebruiker te begeleiden en te adviseren in de transitie naar zero-emissiemobiliteit. Maar naast informeren, willen wij vooral zelf het voorbeeld geven. Dit zuiver elektrische voertuig is daarom het eerste in een lange reeks. Wij zijn overtuigd dat de ervaring die wij opdoen ten goede zal komen van onze klanten. Die zijn immers zelf de overstap naar elektrisch rijden aan het overwegen en voorbereiden. Daarnaast zullen wij deze praktijkervaring gebruiken om de overheden te informeren over de hindernissen waar wij op stuiten en de pistes die wij zien om elektrisch rijden nog toegankelijker en vanzelfsprekender te maken, zowel voor personen- als voor vrachtvervoer. Als mobiliteitsvereniging stopt onze opdracht immers niet bij de vergroening van onze eigen vloot.”

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Verzekeringen & bijstand , Vlootbeheer
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels