Gepubliceerd op 11 October 2022 om 16h22
Door Michel Willems - Mobilitas

Begrotingsconclaaf raakt niet aan de bedrijfswagen

Sinds deze namiddag 11 oktober zijn een hele reeks maatregelen bekend uit het begrotingsconclaaf die de begroting voor 2023 moet vastleggen. Voor gebruikers van bedrijfswagens is er goed nieuws. Er worden geen nieuwe fiscale of andere sociale maatregelen voorzien met betrekking tot de bedrijfswagens. Dit geldt zowel voor werknemers als voor werkgevers. Tijdens de onderhandelingen was te horen dat wegens de sterke stijging van de energieprijzen de ondernemingen niet bijkomend mochten belast worden. Bovendien werd de fiscaliteit rond de bedrijfswagen pas einde vorig jaar diepgaand hervormd met een kalender die tot 2031 reikt.

© parking lot

Laadkosten voor elektrische bedrijfswagens

Voor bestuurders van elektrische bedrijfswagens die frequent thuisladen is er ook goed nieuws. Voor residentiële contracten wordt de BTW permanent verlaagd van 21% naar 6%. Als de prijzen weer normaliseren is het wel de bedoeling om de accijnzen licht te verhogen. Per saldo moet dit toch tot een besparing leiden. Alleenstaanden en gezinnen genieten vanaf 1 november tijdelijk van een energiekorting van 61,00 euro per maand op hun voorschotfactuur van elektriciteit. Die periode wordt nu verlengd tot en met maart 2023. Hogere inkomens zullen wel een deel moeten terugbetalen via de belastingaangifte.

Bij een verdere normalisering van de energieprijzen en in het kader van de verdere vergroening van de bedrijfsvloten zal de fiscale aftrekbaarheid van de tankkaart zeker opnieuw ter sprake komen. Verder bereidt minister van financiën Van Peteghem ook tegen 2024 een taxshift voor in de personenbelasting die mogelijke gevolgen kan hebben bij de berekening van het voordeel van alle aard.  Ook daar kan de waarde van de tankkaart mogelijks een nieuwe rol spelen. Tot op vandaag blijft het voordeel van alle aard immers ongewijzigd onafhankelijk of een bestuurder van een bedrijfswagen 5.000 km of 35.000 km per jaar aflegt voor privé en woon-werkverplaatsingen.

Michel Willems

MOBILITAS

Michel Willems - Mobilitas

Michel Willems - Mobilitas, redacteur van dit artikel

Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Tax & Legal

Gelijkaardige artikels